Trotjänaren ser slutet i Laholm: ”En andra familj”

Hon började i Laholms FK:s fotbollsskola som fem-sex-åring. I dag är Ebba Efraimsson, 22, försvarsankare i laget som leder division 1 – men förbereder sig för att lämna klubben hon har vuxit upp i.
– Det är som en andra familj, säger hon.

ANNONS
LocationGlänninge||

Det finslipas på Glänninge park inför lördagens omstart i söderettan, där Laholms FK tar emot Trelleborgs FF – en match som sänds direkt i HP-TV.

Ebba Efraimsson har varit med på framgångsresan med LFK:s damseniorer sedan 2013, då A-laget var nykomlingar i division 3, fram till att nu toppa tabellen två omgångar in på division 1-debuten.

Statistiken är imponerande. Senaste gången Efraimsson & Co förlorade en seriematch var i oktober 2018. Sviten utan nederlag är nu uppe i 22 raka matcher.

Vilka är framgångsfaktorerna?

– Det är att vi har satt vårt presspel otroligt bra och att vi känner oss otroligt trygga i vårt spel. Alla är med på hur vi spelar och hur vi tar oss fram, och det har blivit otroligt effektivt mot de lag vi har mött. Disciplin, svarar hon.

ANNONS

”Känns som min plats”

Själv började Ebba Efraimsson sin A-lagskarriär som ytter, men har sedan flyttats bakåt. Nu är hon centralpunkten i trebackslinjen.

– Jag vet inte om jag har blivit långsammare eller om jag bara har blivit mer bekväm med att ha en mer defensiv roll. Men det känns verkligen som min plats.

Laholms FK har funnits i hennes hjärta sedan hon började i fotbollsskolan som liten knatte.

– Det har varit med mig hela uppväxten och det är en trygghet, som en andra familj, alla kompisar och en otrolig ledning runt omkring. Det är glädje i vardagen liksom.

Men den här hösten blir den sista i den vitsvarta LFK-dressen för Ebba Efraimsson.

Hon är snart klar med sina ekonomistudier på Högskolan i Halmstad och i januari flyttar hon till Malmö, där hon har fått jobb som revisorsassistent på KPMG.

”Tar tid och kraft”

Hur det blir med fotbollsspelandet framöver är oklart.

– Jag får se eftersom jag kommer in i revisorernas högsäsong precis i januari, där man har som mest att göra. Men det hade varit jättekul att spela lite Skånefotboll på ett eller annat sätt.

Det är inte helt enkelt att som kvinna kombinera en yrkeskarriär med fotboll på hög nivå.

– Det tar ju otroligt mycket tid och kraft. Men fotbollen ger också – som jag sade innan – glädje i vardagen, energi och ett umgänge. Det ger mer energi än vad det tar. Men det är klart att det är tufft att ha ett heltidsjobb upptill.

ANNONS

Har ni spelare någon ersättning från LFK?

– Nej, det är kläder och skor och körersättning.

Korsbandsskada befaras

Allt är dock inte frid och fröjd i Laholm inför höststarten.

Den knäskada som mittfältaren Linnea Nilsson ådrog sig i genrepet mot Halmstads BK förra helgen befaras vara en korsbandsskada – och LFK föll med hela 0–4 mot fjolårets topprival i division 2.

På torsdagsträningen var LFK-legendaren Ulf Thronée inkallad för att fila på försvarsspelet.

Vad hände egentligen mot HBK?

– Vi lyckades pricka in en dålig dag för samtliga spelare, svarar Ebba Efraimsson.

– Men det är nog en superbra väckarklocka för oss och det är nog ingen som kommer hit med en dålig inställning på lördag utan nu är vi bara taggade till att göra en ännu bättre match.

Se matchen live med HP

HP tv-sänder matchen mellan Laholm och Trelleborgs FF – se den här!

Tid: Lördag 13.50.

Kommentator: Carl Fredrik Johansson.

LÄS MER:Rejäl urladdning och storseger för LFK

ANNONS