Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inga träningsmatcher på seniornivå tills vidare. Däremot är det fritt fram för ungdomsserierna att kra igång. Bild: Roger Larsson
Inga träningsmatcher på seniornivå tills vidare. Däremot är det fritt fram för ungdomsserierna att kra igång. Bild: Roger Larsson

Träningsmatcher stoppas – grönt ljus för ungdomsfotbollen

Tävlingsmatcherna är stoppade sedan tidigare. Nu stoppas även träningsmatcherna i Halland tills vidare.
Detta beslutade Hallands fotbollförbund på torsdagskvällen efter Folkhälsomyndighetens förtydligande tidigare under dagen. Samtidigt är nu ambitionen också att komma i gång med ungdomsfotbollen så fort som möjligt.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det finns ett klart regelverk: spela inga fotbollsmatcher på seniornivå. Arkivbild. Bild: MAXIM THORÉ
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det finns ett klart regelverk: spela inga fotbollsmatcher på seniornivå. Arkivbild. Bild: MAXIM THORÉ

– Vi följer naturligtvis riktlinjerna som vi nu har fått från Svenska fotbollförbundet där alla träningsmatcher framöver stryks, säger Peter Upphoff, distriktschef i HFF.

– Vi ska också se över möjligheterna att komma igång med ungdomsserierna så fort som möjligt som från början också var stoppade fram till vecka 24, fortsätter han.

Efter Folkhälsomyndighetens nya besked om fotbollen stoppas alla matcher på seniornivå tills vidare.

Svenska fotbollförbundet bekräftar också att inga matcher, varken tävlings- eller träningsmatcher, nu kan spelas.

– Inga matcher. Träning, ja, men inga matcher, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT efter sitt förtydligande att det inte var någon skillnad på tävlings- och träningsmatcher:

– Jag tycker ingenting. Det finns ett klart regelverk. Man ska inte spela seniormatcher. De får vänta tills läget är betydligt lugnare än i dag.

Svenska fotbollförbundet överlät till distrikten och de lokala klubbarna att själva avgöra om träningsmatcher kunde genomföras säkert. Och även om tävlingsfotbollen är uppskjuten har flera elitklubbar återupptagit träningen och lagt träningsmatcher i helgen.

Stockholms fotbollsförbund – den landsdel som har drabbats värst av coronapandemin – hade till och med beslutat att sätta i gång seriespelet på lägre nivå med start på fredagen. Något som väckte protester från både spelare, ledare och – statsministern Stefan Löfvén (S).

– Alla som spelat någon gång vet ju att det går högst en minut så har du första närkampen. Där kan man dels smitta varandra men också skada sig och därmed ta upp en plats i sjukvården som någon annan hade behövt, sade statsministern till Aftonbladet på onsdagen.

Hallands fotbollförbund har där­emot varit ett av de distriktsförbund som följt Svenska fotbollförbundets riktlinjer helt. Det var också därför som man valde att stoppa alla träningsmatcher i april tidigare, men ändrade beslutet när SvFF ändrade sina riktlinjer.

Nu blir det att ändra tillbaka igen.

Förändringar blir det även på ungdomssidan där seriestarten för ungdomar under 18 år vecka 24 revideras och flyttas fram. Detta efter att Anders Tegnell beskrev det som viktigt för folkhälsan att ungdomar rör på sig och gett grönt ljus för barn- och ungdomsidrotten. Dock under vissa villkor som att bara friska personer får delta, trängsel mellan människor måste undvikas och det måste finnas möjligheter att tvätta händerna och hålla bra hygien.

– Det är klart att stökar till det, men det är roligt att ungdomsfotbollen kommer i gång tidigare. På seniorsidan är sedan ambitionen, om vi inte får andra direktiv, fortfarande att seriespelet ska komma igång vecka 24. säger Peter Upphoff.

Hur långt stoppet för träningsmatcher kommer att sträcka sig vill han inte spekulera i.

– Men det kan bli så att man får börja spela seriespel utan en enda träningsmatch. Å andra sidan kan vi tvingas flytta fram seriestarten ytterligare och då kan det finnas utrymme för träningsmatcher där i stället.

FAKTA Nya direktiv för fotbollen – detta gäller

Fotboll

Folkhälsomyndighetens allmänna råd är att skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper.

Men det ges undantag för barn upp till och med 18 år.

Här är vad som gäller:

De allmänna råden från Folkhälsomyndigheten när det handlar om idrott är:

+ Undvik närkontakt mellan idrottsutövare

+ Om möjligt håll träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus

+ Skjut upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper

+ Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel

+ Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande

Det nya är att barn och ungdomar till och med 18 år alltså kan spela matcher, inklusive seriespel och cuper. Men fortfarande måste en riskbedömning göras. Kan matchen genomföras enligt de fyra andra råden går det bra – annars inte.

Det innebär bland annat att det måste gå att följa lagen om förbud för sammankomster med fler än 50 personer och matchen ska heller inte innebära onödiga resor.

Svenska Fotbollförbundet kommer senare under torsdagen med nya riktlinjer för svensk fotboll med anledning av Folkhälsomyndighetens besked.

Fler lokala sportnyheter hittar du här