Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

SvFF straffas med böter efter Slovakien-matchen

I fredags besegrade Sverige Slovakien med 1–0 i S:t Petersburg. Efterspelet har dock handlat om mer än blågul segeryra.
Tidningen kan nu berätta att mittbacken Pontus Jansson hamnade i en ordväxling med arenachefen efter matchens slutsignal – och att det Svenska Fotbollförbundet har bötfällts för inkastade föremål från supporterhåll.
– Vi har bilder och filmer. Vi har för avsikt att gå vidare med det här mot de individerna på något sätt, säger säkerhetschef Martin Fredman.

Från Sevilla till S:t Petersburg.

I fredags rullade den svenska EM-resan vidare med match mot Slovakien.

Det blev seger, 1–0, sedan Emil Forsberg tryckt in matchens enda mål från straffpunkten.

Stor blågul glädje då, såklart.

I efterspelet av matchen var dock inte allt lika positivt.

För det första har UEFA fattat beslut att bötfälla det Svenska Fotbollförbundet med 2 250 euro, i svenska kronor strax över 20 000.

Orsaken är, enligt ett disciplinärt protokoll som tidningen har tagit del av, kastande av föremål från svenska supportrar.

– Vi i laget har inte full insyn i vad som hänt. Hade ju en del fokus på matchen. Kolla med Martin Fredman som är säkerhetschef på SvFF, kommenterar landslagets presschef Jakob Kakembo Andersson.

När tidningen når Martin Fredman har han ännu inte sett domen, men berättar om anmälan:

– Det handlar om en plastflaska som kastades och gick in på planen. Tom. Och ett platsglas som innehöll öl. Det kastades rakt upp i samband med målet – missriktad glädjeyra. Glaset slog sedan ner på andra sidan arenastängslet. Det nådde inte själva planen, men över avspärrningarna och det var även nära att träffa en ur UEFA-personalen.

Martin Fredman fortsätter:

– Vi har filmmaterial. Rysk polis har identifierat både de som kastade flaskan och glaset. Vi har bilder och filmer. Vi har för avsikt att gå vidare med det här mot de individerna på något sätt. Våra jurister på förbundet får titta på det.

Exakt hur SvFF går vidare mot de berörda individerna kan inte Martin Fredman säga än.

– Nej, vi måste se domen först titta på vad det innebär. Men det skulle kunna vara att rikta eventuella krav på ersättning som vi behöver betala. Det skulle också kunna vara så att vi stänger av dem från våra landslag i fortsättning. Det får vi återkomma till när vi har alla uppgifter.

Har ni blivit straffade med böter för något sådant här tidigare?

– Det var längesedan vi fick något. Det är inte ofta SvFF får böter, vi brukar ha väldigt skötsamma supportar.

Martin Fredman tillägger:

– Vi får gå ut till våra supportrar. De vet såklart att det inte är tillåtet att kasta föremål, men gör man det får man ta konsekvenserna i så fall.

– De är också duktiga på kameraövervakning i Ryssland. Så det är fel land att göra saker i om man inte vill bli upptäckt.

Beslutet från UEFA. Bild: UEFA
Beslutet från UEFA. Bild: UEFA

Landslagsbacken i ordväxling med arenachef

Efter matchen mot Slovakien hamnade också landslagsmittbacken Pontus Jansson i en ordväxling med arenachefen i S:t Petersburg.

Enligt tidningens uppgifter uppstod ordväxlingen när Jansson var ute och sprang på arenans gräs en stund efter slutsignalen.

Landslagschef Stefan Pettersson bekräftar uppgifterna.

– Det var en diskussion om var de skulle springa. Det var ingen stor sak, det är inget som tas vidare på något sätt. Inga påföljder eller något.

Till skillnad mot de kastade föremålen, alltså.

Stefan Pettersson fortsätter:

– Vi skulle ha sprungit på konstgräset och ett par killar sprang lite, litegrann på gräset vid sidlinjen precis. I och med att det är så många matcher där är de noga med att man inte ska använda planen mer än vad man absolut måste. Så var det.

Landslagets presschef Jakob Kakembo Andersson tillägger:

– Det snackades om och reddes ut på plats efteråt.

På onsdag väntar Sveriges nästa EM-match. Polen står för motståndet då. Seger där och Sverige slutar etta i sin grupp.

Fler lokala sportnyheter hittar du här