Ukrainas Artem Dovbyk sätter 1-2-målet på övertid under åttondelsfinalen och Sverige är därmed utslaget ur EM. Bild: Erik Simander/TT

Sverige är utslaget i EM efter rysare i Glasgow

Sveriges EM är över. I förlängningens sista minut avgjorde Ukrainas Artem Dovbyk och skickade Sverige ut ur turneringen. För Ukraina väntar England i kvartsfinal.

|

Dramatiska mästerskapsmatcher har Sverige några stycken av genom åren. Men frågan är om inte åttondelsfinalen på Hampden Park har en plats i toppen av den kategorin.

Det var svenskt underläge, Robin Olsen-räddningar och dubbla ramträffar av Emil Forsberg. Lägg till förlängning, rött kort på Marcus Danielson och ett straffdrama i mixen och dramaturgin spetsades till ytterligare.

Men efter 120 minuter stod det klart att Sveriges väg inte leder till Rom denna gång. Ukrainas Artem Dovbyk avgjorde i förlängningens sista minut och får möta England i kvartsfinal.

Ukraina började första halvlek med att tvinga Robin Olsen till en tidig räddning från nära håll. Sverige, som hade pratat om att få till ett bättre passningsspel än i gruppspelet, visade också det. Även om det inte var fläckfritt.

Det skapades chanser. Dejan Kulusevski serverade både Emil Forsberg och Alexander Isak varsitt farligt läge men utan önskat resultat.

Något Ukraina visade hur man gjorde.

Andrij Jarmolenko fick bollen i straffområdet och slog en yttersida till Oleksandr Zintjenko vid den bortre stolpen. Den ukrainske stjärnan drog till och denna gång kunde inte Olsen stå emot. 1–0 Ukraina efter 27 minuter.

Men repliken skulle komma.

Med två minuter kvar av halvleken hittade Alexander Isak till Emil Forsberg som strax utanför straffområdet la upp bollen för vänstern och sköt via en försvarare och i mål. 1–1 och Forsbergs fjärde mål i turneringen.

I andra halvlek dröjde det tio minuter innan målramen presenterade sig för båda lagen.

Först var Ukrainas Serhij Sydortjuk en stolpträff från att göra mål. Minuten senare inledde Alexander Isak en omställning och passade Emil Forsberg. Men även för honom var stolpen i vägen.

Båda lagen fortsatte att ha sina chanser men det var Sverige och den formtoppade Emil Forsberg som var närmast. I 68:e minuten vek han in från kanten, tog sig förbi flera ukrainska försvarare och sköt – i ribban.

Andra halvlek pågick länge i ett högt tempo men mattades av mer och mer och matchen gick till en inte helt oväntad förlängning.

Där kände Ukraina och Sverige på varandra i några minuter innan Janne Andersson valde att skaka om laget. In med Viktor Claesson, Robin Quaison och Marcus Berg – ut med Kulusevski, Isak och Larsson.

Den trion fick dock – tillsammans med resten av laget – en tuff uppgift. I 98:e minuten träffade Marcus Danielson Artem Besedin med dobbarna över knät och efter VAR-granskning kom beskedet: rött kort och Sverige fick avsluta med tio man.

Och Sverige såg ut att hålla undan.

Men i förlängningens absoluta slutskede gjorde Artem Dovbyk in 2–1 för Ukraina och sitt land vidare till kvartsfinal. För Sverige är mästerskapet över.