Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sundhage tvekar – det gjorde inte Marty McFly

Skådisen Michael J Fox fyllde 54 år häromdagen. Han kommer från Edmonton och är väl mest känd för att ha försökt ta sig tillbaka till framtiden. Vi har mycket gemensamt, jag, Michael och det svenska landslaget.

Fox rollkaraktär i filmen heter Marty McFly och en hemmabyggd tidsmaskin skickar honom av misstag till 1955 – en tid när hans föräldrar var unga. Martys snåriga uppdrag blir då att försöka ta sig tillbaka till 1985 och kring detta kretsar filmen.

Jag kan relatera till detta. Jag har ju hamnat åtta timmar efter er som läser detta. När jag vaknar på morgonen är ni redan på väg hem från jobbet och när jag skriver rafflande matchreferat direkt från Commonwealth Stadium här i Michael J Fox hemstad så ligger ni och sover. Jag menar inte att klaga över min lilla tidsresa, men något drömläge för en journalist som förväntas lämna relevanta texter till en gammal hederlig papperstidning är det inte.

Ni vet hur det gick för Brasilien och de andra i natt och därmed vet ni också om Sverige gick vidare eller inte. När jag skriver detta har jag ingen aning. Men en sak vet jag: Det här gruppspelet blev inte som Pia Sundhage hade tänkt sig.

Premiärmatchen mot Nigeria var ett försvarsmässigt haveri. USA-matchen var taktiskt perfekt genomförd men saknade pricken över i:et, det vill säga att Segers skott hade gått in.

Och så Australien då. Som chockade Sverige med sitt snabba mål, men sedan blev precis lika chockade när Blågult slog tillbaka. Under en väldigt dramatisk kvart gjorde Sverige ett mål och borde ha gjort minst ett till. Den sista timmen hände däremot ingenting. Och just det, att Lotta Schelin och de andra inte skapade en enda vettig målchans under svensk landslagsfotbolls ödestimma – det gjorde Pia Sundhage mer besviken än någonsin.

Det känns skit, sa hon och kunde inte låta bli att nämna det faktum att hennes tränarkollegor i Nigeria, USA och Australien alla fått mer tid med laget inför mästerskapet. Det har ju varit Sundhages stora bekymmer ända sedan hon tog över, att svensk fotboll inte lyckats enas om att landslaget går först. Att hon drar fram det kortet direkt efter Australien-matchen säger något om hur hon ser på det här landslagets VM-insats och förutsättningarna som de fått.

Men det är inte läge att älta nu. Oavsett om nästa match är en åttondelsfinal på lördag eller en EM-kvalmatch i september så måste landslaget höja blicken och se framåt i stället för att snegla bakåt.

Marty McFly tvekade aldrig. Han tog tag i situationen och lyckades med en kombination av beslutsamhet och gott humör ta sig tillbaka till sitt kära 1985. Det är så Sverige måste agera nu också.

Det här landslaget måste tillbaka till framtiden.

Fler lokala sportnyheter hittar du här