Succéstart för HBK – som är målfarligast i Halland

134 halländska lag spelar seriefotboll på seniornivå i år. Det målfarligaste gänget finns i Halmstad: Efter 7–1-triumfen i våravslutningen mot Tvååker/Galtabäck 2 har Halmstads BK:s nya damlag nätat hela 78 gånger i år.

ANNONS
|

Premiärsäsongen stavas succé för HBK:s damsatsning. Förstalaget leder division 4 norra med målskillnaden 78–11 efter elva omgångar. Dessutom ligger andralaget trea i division 4 södra.

– Det är jättekul. Det har blivit så som vi ville, säger Arbnora Robeli, mittfältare och kapten i A-laget.

I slutet av april var det en besviken Robeli som HP-sporten träffade efter 1–1 i premiären borta mot Stafsinge. Men därefter har kurvan bara pekat uppåt med tio raka segrar.

– Den matchen var en väckarklocka, och då hade vi nog inte heller hittat vårt spel så som vi hade önskat. Men efter hand sitter det och det har verkligen synts i de senaste matcherna. Så det känns jättebra inför höstsäsongen, säger hon.

ANNONS

Tre gånger har HBK – där flera spelare har elit- och till och med landslagserfarenhet – gjort tvåsiffrigt. Toppen är 17–0 i returen mot Stafsinge för två veckor sedan.

HBK har dessutom Hallands vassaste målskytt i laget. Ex-allsvenska Emelie Helmvall leder skytteligan med 24 mål. Därtill har hon hunnit med nio mål för andralaget i söderfyran.

Men är ni inte överkvalificerade för division 4 – egentligen?

– Om vi ska vara helt ärliga: ja. Men vi var tvungna att börja där och det har gett oss möjlighet att skapa ett eget spel i lugn och ro. Det har gett oss ”space”, menar Arbnora Robeli.

Laholm 2, som ligger tvåa i division 4 södra, har också gjort 78 mål, men på 13 omgångar.

* * *

Fredrik Hultén Junefalk gjorde 63 mål själv i herrarnas division 6 södra (numera division 7) i fjol. I år är Kornhult/Hishult-anfallaren intelika effektiv, men leder ändå skytteligan i division 6 södra med tolv mål.

Den målfarligaste lokala herrspelaren finns i division 7 norra, där Sperlingsholms Faton Mehana har nätat 17 gånger. I södersjuan står både Sennans veteran Abner Hintsa och FC Astrios Jonathan Pfeiffer på 16 mål.

På damsidan utmanas Emelie Helmvall i HBK främst av Louise Thulin, som har gjort 23 mål för Laholm 2 i division 4 södra (plus nio mål för A-laget i division 2).

ANNONS

* * *

En målspruta som kan mer än att sparka fotbollar i nät är Tilde Johansson i Skrea IF, som leder skytteligan i division 3 med 23 mål.

15-åringen är även friidrottare i Falkenbergs IK och hoppade nyligen 6,50 meter under Världsungdomsspelen i Göteborg. Det är Sveriges åttonde längsta längdhopp någonsin – för seniorer.

Men Tilde Johansson tänker fortsätta med båda idrotterna och kollegerna på Hallands Nyheter rapporterar att hon närmast bespetsar sig på Gothia Cup – i fotboll.

* * *

Lottningen till DM-semifinalerna kom för sent för att vara med i förra veckans krönika. Ni får den här i stället:

Damer: Centern–Laholm, Halmia–Böljan.

Herrar: Getinge–Tvååker, vinnaren Skrea/Leikin–Kvibille.

Matcherna ska vara spelade senast den 14 augusti.

Veckans...

...plus

Ysby trivs mot Våxtorp i herrsjuan. Förra derbyt före midsommar slutade 3–2 till Ysby – och i returen blev det samma siffror. För Våxtorp handlade det om fjärde raka förlusten.

...paus

Småklubbskrönikan gör nu ett kortare sommaruppehåll. Händer det något intressant i ditt lag inför hösten? Tipsa gärna redaktören via mejl (cfj@hallandsposten.se) eller telefon (010-471 51 31).

ANNONS