Spanska topplaget startar akademi i Halmstad: ”En dröm”

Tiki-takan gör ett nytt försök i Halmstad. I månadsskiftet startar Villarreal CF sin första europeiska akademi utanför Spanien – med tränare från La liga-klubben på plats och förhoppningar om att hitta nya fotbollstalanger. …– Det är en dröm som blir verklighet, säger den nya akademins huvudtränare Jose Acevedo.

ANNONS
|

Det var Jose Acevedo själv, med ett förflutet i spansk fotboll, som satte bollen i rullning för två år sedan, berättar han när vi träffas på fotbollsfältet på Sannarp där den nya akademin, Villarreal Halland, ska dra igång verksamheten i månadsskiftet.

– Jag känner många klubbar från Spanien. En dag satt jag hemma och kollade vilka klubbar som har möjlighet att ha en akademi i Sverige. När jag läste om Villarreal var det som när man blir kär i sin tjej, skrattar Jose.

Den spanska liganian, med meriter från Champions League-spel och som har fostrat spelare som dubble Europamästaren Santi Cazorla, har i dag sex internationella akademier (fem i USA, en i Sydkorea) och nappade på förslaget att starta en akademi i Sverige.

ANNONS

– Vi tror att det finns mycket fotbolltalang i Sverige och den här nya akademin blir ett nytt kapitel i Villarreals framväxt internationellt. Det är en milstolpe i vår klubbs historia att ha en akademi i Sverige, svarar Brandon Páramo, som jobbar med Villarreals internationella verksamhet, när HP-sporten når honom.

Vad är Villarreals ambition med att starta en akademi i Sverige?

– Vi gör en satsning på sikt med Villarreal Halland och kommer använda vår tekniska kunskap och metoder för att utbilda och utveckla spelarna och akademin. Klubbens vision är på lång sikt och Sverige har visat att det finns mycket fotbolltalang där.

Två tränare på plats från Villarreal

Villarreal Halland inleder med ett introduktionsläger på tre dagar för spelare i åldern 12-19 år mellan den 30 oktober–1 november. På plats då kommer även två tränare från Villarreals organisation att vara, Alejandro Márquez och Jano Sanahuja.

Från november fortsätter akademin sedan med egna träningar och hoppas kunna locka både killar och tjejer i åldrarna 7-19 år att börja spela fotboll hos dem.

Från och med nästa säsong är planen att ha minst två lag i seriespel, bland annat ett U19-lag. Ambitionen är också att starta A-lag både för herr och dam på sikt.

ANNONS

– Vi börjar med ungdomar och sen får vi se om vi kan ha ett A-lag också.

– I första hand vill de utbilda och utveckla spelare på bästa sätt, i den spanska filosofin, säger Jose Acevedo, som själv ska åka till Villarreal för att lära sig mer om och utbildas i klubbens filosofi.

Överens om treårsavtal

Inledningsvis är parterna överens om att prova på samarbetet de kommande tre åren.

– Men jag tänker inte släppa dem, säger Jose Acevedo skämtsamt.

Enligt både Jose och Brandon Páramo kommer spelarna i Villarreal Halland, precis som i den spanska klubbens övriga internationella akademier, ha chansen att bli utvalda och få åka till Spanien för att träna med La liga-klubbens egna akademi-lag.

– För mig är det här en dröm som blir verklighet och jag ser en bra framtid för Villarreal och akademin, säger Jose.

LÄS MER:Villarreal har sparkat i gång i Halmstad: ”Kommer inte hit för att kriga”

LÄS MER:Duons pris: Får träna med spanska topplaget Villarreal

ANNONS