Sargade IS Halmia levererade när det behövdes som mest. Skrällpoängen mot serieledande IFK Malmö lyfter rödvitt över det negativa kvalstrecket inför division 2-avslutningen nästa helg.

Halmia 1

IFK Malmö 1

(1–1)

IFK Malmö kom till Skedalaheds konstgräs med sju raka segrar bakom sig. Ett fortsatt skadedrabbat Halmia – med lagkaptenen Erik Ferman (knäskada) som det senaste namnet på sjuklistan – hade å sin sida inte vunnit på sju matcher och dragits in bottenstriden.

Men en stark laginsats, krönt av Oskar Rantala Törnfeldts 1–1-mål på straff, gav Halmia en lika välförtjänt som viktig poäng.

– Jag tycker att vi står upp ganska bra mot dem. De är fysiska och sedan kanske vi har lika mycket boll i oss, men de är tunga på de fasta, säger han.

Thydell blev fälld

Det var på en fast situation, en frispark från höger, som Luka Petrovic nickade in 1–0 till Malmö efter en kvart i första halvlek.

Men det dröjde bara åtta minuter innan Halmia kvitterade. Hårdjobbande mittfältaren Kristoffer Thydell gjordes ned varpå Oskar Rantala Törnfeldt klev fram till straffpunkten och slog in sitt sjunde mål för året, men det första på fem matcher, till vänster om Malmös målvakt Victor Ringdahl.

– Kul att göra mål – det var ju ett tag sedan. Vuk (Lugonjic) var snäll och lämnade över den till mig så jag kände att ”jag tar den”. Jag hade bestämt redan innan var jag skulle lägga den så det var bara att trycka in den i hörnet, säger han.

I andra halvlek tog Halmia till och med över spelet periodvis och var närmast ett segermål med en dubbelchans efter 59 minuter där Endrit Ibisihs hörna först träffade stolpen och Ringdahl räddade Thydells närskott på returen.

Starkt mittfältsnav

Kristoffer Thydell utgjorde tillsammans med Anton Holmer – som startade sin första seriematch för året – ett starkt nav på Halmias innermittfält matchen igenom.

– De gör det jättebra. Men det gör hela mittfältet och hela laget faktiskt i det defensiva. De är väldigt tydliga i vad de gör och hjälper varandra. Och Anton vet vi vad han kan, men han har varit skadad i nästan ett år och bara kommit tillbaka precis. Så där har vi ett sparkapital, säger Halmias tränare Anders Wallin.

Halmia har dock långt ifrån säkrat fortsatt division 2-spel. Prespa Birliks 6–1-seger mot Ullared på söndagen betyder att Malmölaget under nedflyttningsstrecket, Eslöv på kvalplatsen och Halmia precis ovanför strecket alla nu står på tolv poäng inför sista omgången.

Halmia avslutar borta mot redan nedflyttningsklara jumbon Limhamn Bunkeflo.

Fakta: Så spelas sista omgången

Söndag 18 oktober: Limhamn Bunkeflo–Halmia, Ullared–Västra Frölunda, Vinberg–Prespa Birlik, Eslöv–Ängelholm, Rosengård–Onsala, Olympic–Assyriska, IFK Malmö–Varbergs Gif.

TV: Se höjdpunkterna från matchen här

TV: Se hela matchen mellan Halmia och IFK Malmö i repris