Sex föreningar har blivit ett lag för att överleva

WRY-VGLT – nej, det är inte ditt nya lösenord till jobbmejlen. I Hallandsfotbollens nya ”superfusion” har sex föreningar slagit sig samman för att kunna hålla ett damlag vid liv.
– Fastän vi inte har tränat så länge tillsammans så har vi ändå kommit ihop ganska bra som lag, säger backen Johanna Larsson.

ANNONS
LocationLilla Tjärby||

Sammanslagningar har blivit ett vanligt sätt att mota fotbollsdöden. Men få är så komplexa som WRY-VGLT, som är följden av samarbeten i flera led med start redan 1980.

I fjol var WRY (som står för Walldia, Ränneslöv och Ysby) och VGLT (Veinge, Genevad, Lilla Tjärby) konkurrenter i division 4. Men WRY uteslöts efter två walk over-matcher och riskerade att inte få ihop tillräckligt många spelare i år heller.

Då grep WRY:s lagledare och eldsjäl Sven-Åke Åkesson in.

– Många tjejer jobbar mycket skift, kvällar och helger. Då räcker inte folket till utan då får man vara 30 stycken för att ha ett lag. Så vi sade att vi måste göra någonting och då ringde jag till Magnus Bergman (VGLT:s dåvarande tränare). Han hörde sig för och de var positiva. Jag tror inte att de heller hade fått ihop lag i år, säger Sven-Åke Åkesson.

ANNONS

Resultatet blev WRY-VGLT.

Väntar på debuten

Nu står Sven-Åke Åkesson i materialboden på Lilla Tjärby IP och kastar ut bollar på gräsmattan till ett av veckans två träningspass.

Den nya sammanslagningen har ännu inte kunnat spela någon match i division 4 på grund av coronakrisen, men Åkesson är nöjd med uppslutningen från spelarna.

– Vi är 24 stycken nu sammanlagt och ligger på ungefär 15 som tränar varje gång. Det tycker jag är rätt så bra, menar han.

Försvararna Johanna Larsson, 20, och Karin Åkesson, 27, var i fjol rivaler i VGLT respektive WRY. Nu är de plötsligt lagkamrater.

Hur har det fungerat att slå ihop två trupper till en?

– Det har funkat bra. Jag har spelat i WRY innan så jag känner alla tjejer här sedan innan, men jag tycker att fastän vi inte har tränat så länge tillsammans så har vi ändå kommit ihop ganska bra som lag, svarar Johanna Larsson.

Vilka har varit de största utmaningarna?

– Att man ska spela ihop sig med varandra. Spelar man med någon man inte har spelat med innan så behöver man lära sig deras rutiner. Men det har vi ju absolut tid till nu och det känns skönt.

”Kommer inget underifrån”

Vart femte damlag i Halland har försvunnit under de senaste 15 åren. Karin Åkesson och Johanna Larsson pekar på bristen på flicklag som en stor anledning till tappet.

ANNONS

Karin Åkesson – vars mamma Ann-Christine spelade i Ysby BK:s lag som vann den allra första förbundsserien för damer i södra Halland 1972 – säger:

– Det kommer inget underifrån och det lilla som kommer… ja, får de inte några kompisar med sig till damlaget så slutar de ofta i stället. I alla fall här är det så.

LÄS MER:Fotbollens kris – vart sjätte A-lag har försvunnit på 15 år

ANNONS