Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

NYTT UTSEENDE. Så här är det tänkt att Örjans valls huvudläktare ska se ut efter ombyggnaden, som ska vara klar till säsongsstarten 2016. Högst upp på läktaren byggs en ny vip-restaurang samt nya kiosker och toaletter. Även stolarna byts ut.

Så här kommer nya Örjans vall att se ut

Ny vip-restaurang och nya kanslier, omklädningsrum, toaletter och kiosker. Nu kan HP visa hur Örjans valls huvudläktare är tänkt att se ut efter ombyggnaden nästa vinter.

Renoveringen av Örjans valls östra läktare, byggd 1972, skulle ha varit klar redan till årets fotbollssäsong, men blev – som HP tidigare har rapporterat – ett år försenad sedan Halmstads kommuns fastighetskontor inte hunnit ta fram upphandlingsunderlaget i tid.

Men nu är processen i gång.

– Anbudsutvärdering pågår. Nästa steg är ett tilldelningsbeslut, säger kommunens projektkoordinator Torsten Rosenqvist.

HP har tidigare publicerat en skiss på hur Örjans valls nya fasad mot Nissan är tänkt att se ut. Nu kan vi även visa en bild på den ombyggda läktaren sedd från planen.

Högst upp på läktaren, mellan de nuvarande trapphusen, byggs en 630 kvadratmeter stor vip-restaurang med stora glasrutor ut mot gräsmattan. Bygget inkluderar även ett mottagningskök och toaletter samt speaker-, kommentators- och kontrollhytter.

På ömse sidor om vip-restaurangen – som ska kunna hyras ut till konferenser när det inte är match – byggs nya kiosker och toaletter för allmänheten. De senare ersätter de toaletter som i dag finns i markplanet bakom läktaren.

Vip-logen är samtidigt övre planet i en ny trevåningsbyggnad bakom läktaren. På mellanvåningen blir det nya kanslier för Halmstads BK och IS Halmia medan bottenplanet bland annat rymmer reception och presskonferensrum.

Även omklädningsrummen i bottenplanet byggs om och ut. Men alla detaljer är ännu inte klara.

– Tanken är att entreprenören ska komma med kreativa lösningar som kan göra att vi får ut så mycket som möjligt av de pengar som är avsatta, säger Torsten Rosenqvist.

Renoveringen är planerad till vintern 2015/16, men vissa rivningsarbeten startar redan i höst.

– De tillbyggnader som ligger på baksidan måste rivas innan spelsäsongen är slut för att man ska göra grundläggningsarbeten och en del pålningsarbeten. Där har vi en dialog med HBK och Halmia och publiken ska inte påverkas, försäkrar Rosenqvist.

Föreningarnas kanslier måste dock flyttas under byggtiden. Halmia hamnar troligen i tomma lokaler i Örjansskolans annex medan HBK ska till Kombihallen.

Samtidigt fortsätter om- och utbyggnaden av Örjans valls västra läktare, som ska vara klar till HBK:s hemmapremiär mot IFK Norrköping den 9 april i år.

Nyligen beviljades ett kompletterande bygglov sedan takkonstruktionen gjorts om för att slippa störande stolpar framför åskådarna.

– Man justerade framför allt förankringen av pelarna som ska bära upp taket, det blev ett annat utseende på dem, förklarar Torsten Rosenqvist.

Gör detta bygget dyrare?

– Jag har ingen prognos på det, men det är klart att det kostar att göra sådana åtgärder.