IS Halmias lagkapten Evelina Persson och Halmstads BK:s lagkapten Emma Nielsen kommer att mötas på fotbollsplanen denna säsong.
IS Halmias lagkapten Evelina Persson och Halmstads BK:s lagkapten Emma Nielsen kommer att mötas på fotbollsplanen denna säsong. Bild: Jari Välitalo

Rivaler på planen – men inte utanför

Det kommer bli ett derby så det står härliga till när damernas division 1 Mellersta ska avgöras. För första gången på damsidan möts nämligen Halmia och Halmstads BK i seriesammanhang. Rivalitet lagen emellan är däremot näst intill obefintlig.

ANNONS
|

Tjejerna i IS Halmia är vana vid att spela division 1-fotboll och i år kommer laget att få sällskap av Halmstads BK för första gången.

Men att det skulle vara någon rivalitet lagen emellan, precis som på herrsidan, finns inte.

– Nej, den rivaliteten finns inte, säger Halmias lagkapten Evelina Persson och skrattar.

Inte heller kaptenskollegan i HBK, Emma Nielsen, säger sig ha några speciella känslor för Halmstadkonkurrenterna.

– Jag upplever att det är väldigt goda miner utanför planen, instämmer hon.

Men rivaler kommer de alltjämt att vara när serien sätter igång och redan i den andra omgången möter de varandra.

ANNONS

Men ingen av lagkaptenerna säger sig ha någon koll på varandras lag.

– Nej, inte mer än att det kommer att bli ett tufft lag att möta, säger Halmiakapten Persson.

Vad är det för typ av lag som Halmia stället på planen denna säsong?

– Vi är ett spelskickligt lag som gärna rullar mycket boll och det tror jag gör att vi sticker ut lite, säger Persson och fortsätter:

– Målsättningen är att sluta högt upp i tabellen, men i år får man ingen andra chans om man förlorar mot ett lag och det är verkligen kniven på strupen i varje match. Det sätter en större press på oss och jag tror att det är blandat i laget om man gillar det eller inte. Vi har många som är duktiga på att vända nervositeten till att tagga till i stället och det kan vara till vår fördel. Däremot känns det som ett litet lotteri vilka lag man möter på hemma- och bortaplan eftersom det kan bli direkt avgörande.

Och för HBK:s del?

– Vi är ju nykomlingar i serien och är ödmjuka inför uppgiften eftersom vi inte har mätt oss mot division 1-lag tidigare, säger Nielsen och fortsätter:

ANNONS

– Vi är ett fysiskt bra tränat lag i bra form. Vår styrka är det snabba spelet med få tillslag och högt tempo. Vi har ett bra driv och spelar en rolig fotboll att titta på. Visst hade det varit roligt att få spela en lång serie, det hade jag gillat, men det kan vi inte påverka. Nu känns det som att man kan ha tur i elva matcher och vinna serien.

Tränare: Fredrik Andersson, första säsongen.

Placering i fjol: 2:a division 2 sydvästra Götaland.

Nyförvärv: Alva Hed, Halmia, Hanna Comnell, do, Nellie Andersson, do, Matilde Abrahamsson, Florida Gulf Coast University, Maja Arvehell, Böljan, Jennifer Andersson, do, Tyra Brorsson, Ulricehamn.

Förluster: Mergime Sulejmani, studier, Evelina Strömdahl, do, Ronja Davidsson, slutat, Hanna Lindström, do, Katharina Johansson, do.

Tränare: Peter Blomqvist, andra säsongen.

Placering i fjol: 7:a i division 1 södra Götaland.

Nyförvärv: Matilda Brovall, Onsala, Olivia Engström, Orust, Ellen Ahlström, Rössö, Emma Skantz, Centern, Tilda Boquist, do, Elin Hansson, Astrio, Azra Tokovic, Hammenhög, Gresa Berisha, Mitrovica.

Förluster: Alva Hed, Halmstads BK, Hanna Comnell, do, Nellie Andersson, do, Kannika Sai Posri, uppehåll, Frida Ottosson, Eskilsminne, Matilde Abrahamsson, Florida Gulf Coast University.

ANNONS