Pia Sundhage.
Pia Sundhage.

Pia Sundhage sågar Halland: ”Vansinnigt”

Pia Sundhage håller inte igen. Förbundskaptenen är starkt kritisk till Hallands och Skånes beslut att skrota distriktslagen: – Svaret kommer från hjärtat: vansinnigt, säger hon till HP.

ANNONS
|

Pia Sundhage har ett långt förhållande till Elitflicklägret. Hon var instruktör redan 1981 och har senare återkommit som förbundskapten för flick- och A-landslagen.

Elitlägren och de drömmar de föder behövs, menar hon.

– Det här är en manifestation för svensk flick- och damfotboll. Domare sitter här, vi har utbildningar, det är mycket ledare och det andas fotboll. Jag som är född i den andan, jag förstår inte. Det här är kanon för den som är intresserad av fotboll och som hamnar här på Elitflicklägret i en vecka. Fantastiskt, säger hon.

Läs också: Hallands FF lägger ned distriktslagen

Hallands Fotbollförbunds argumentation för att slopa distriktslagen handlar bland annat om risken för att skrämma bort ungdomar som inte blir uttagna och att man vill lägga resurserna på fler spelare i stället för på ett fåtal.

ANNONS

Kan du ha någon förståelse för det resonemanget?

– Nej, det kan jag inte, svarar Pia Sundhage och exemplifierar med ett par av sina egna OS-uttagna spelare.

Backen Emma Berglund och anfallsstjärnan Lotta Schelin var båda visserligen med på Elitflicklägret. Men Berglund blev inte landslagsspelare förrän på F19-nivå och Schelin tvingades till ett årslångt uppehåll på grund av ryggproblem i 17–18-årsåldern.

– Emma Berglund var inte med i All Star Team, men fick ändå den här upplevelsen. Här har vi 15-åriga tjejer som älskar att tävla. Att få chansen att tävla på allra högsta nivå när du är 15 år, det är det många som kan – det som är avgörande är att du orkar över tid, säger Sundhage och fortsätter:

– Då är Elitflicklägret en enda del. Sedan har du klubbverksamheten och så, som gör att man kan spinna vidare. För alla behöver bli inspirerade och det finns mig veterligen ingen bättre inspirationskälla än att 384 tjejer är tillsammans och får göra det roligaste som finns. Det är att tävla med en fotboll.

Läs också: Halland höll jämna steg med Göteborg

ANNONS