Ont om chanser när Halmia premiärkryssade

Ingen seger – men heller ingen förlust. Halmias herrar fick nöja sig med oavgjort, 1–1, i division 2-premiären mot Lindome. – Men att ta poäng när man inte spelar på topp är starkt och viktigt, säger hemvändaren Ronny Sabo.

|

Division 2 västra Götaland

Halmia 1

Lindome1

450 åskådare på ett kyligt Örjans vall fick se en tempo- och chansfattig säsongsöppning. Krysset var rättvist – inget av lagen förtjänade tre poäng.

Halmia, med fem nyförvärv i startelvan och en ny cheftränare i Anders Wallin på bänken, såg nervöst ut på många fötter.

Ronny Sabo, tillbaka i rödvitt efter tre år i Superettan, instämmer i den observationen:

– Vi spelade inte lika bra som vi brukar. Vi kom inte till vårt vanliga spel där vi rullar utan det blev lite mer långt. Men jag tror att det är på grund av premiärnerver och så är det ett ganska ungt lag också. Det är lite extra nervigt för dem, säger han.

Lindome, som också tillhör de tippade topplagen, pressade högt, framför allt under inledningen, och Halmia hade svårt att behålla bollen och etablera något spel.

Det blev lite bättre efter hand, men det krävdes en fast situation för att spräcka nollan. Med halvtimmen spelad knorrade Sabo in en frispark från vänsterkanten och Vuk Lugonjic nickade in 1–0.

Halmiaglädjen blev dock kortvarig. Mindre än tre minuter senare ställde 17-årige målvaktstalangen Malte Påhlsson till det för sig i andravågen efter en Lindomehörna och Elias Gustafson stötte in kvitteringen till 1–1.

Andra halvlek handlade mest om ställningskrig. Halmia saknade en ledare på planen – framför allt efter att nye lagkaptenen Alexander Sakac, som gjorde comeback efter fyra veckors frånvaro med en bruten tå och ännu inte orkar 90 minuter, hade bytts ut.

Anders Wallin gav premiären som Halmiatränare betyget ”godkänd, men inte så mycket mer”.

– I andra halvlek ändrar vi lite för att pressa dem högre upp och jag tycker att vi fick bra utdelning på det spelmässigt, men vi skapade lite för lite, säger han.

Ronny Sabo, som startade som högerytter, drogs ner på tremannamittfältet inför andra akten. Emil Håkansson, ny från HBK:s U-lag, kom in på kanten i stället, men tvingades utgå redan efter tolv minuter med blod rinnande från ett spräckt ögonbryn.

Premiären fick en olustig upptakt då den tysta minuten för att hedra offren för lastbilsattacken i Stockholm stördes av vissa personer på västra sittplatsläktaren. Representanter för gruppen ska senare ha bett Halmias klubbledning om ursäkt.