Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/37

”Nya” Örjans vall elva miljoner dyrare

Renoveringen av Örjans vall slukar mer pengar. Kostnaden för upprustningen, som snart är klar, har ökat från 75 miljoner kronor till 86 miljoner. Men det blir också mer arbeten gjorda.

Marcus Holmgren, chef för bygg- och projektavdelningen på Halmstads kommuns fastighetskontor, förklarar fördyrningen på elva miljoner kronor så här:

– I de elva miljonerna ingår underhållsmedel som redan har avsatts för arbeten som ändå skulle ha gjorts på Örjans vall och som vi har väntat med tills det stora projektet var i gång. Underhållet på arenan har varit eftersatt i flera år.

De extra miljonerna – som även omfattar ett bidrag från Svenska Fotbollförbundets anläggningsfond på 800 000 kronor – har bland annat gått till takreparationer, ventilation och de två nya belysningsmaster som har rests bakom huvudläktaren.

– Masterna har vi lagt rätt mycket pengar på. Det är pålning och grunden där också – det är en annan dimensionering än vad det var förr så vi har fått bygga på befintliga fundament, säger Marcus Holmgren.

Upprustningen av Örjans vall till en modern elitarena – som egentligen skulle ha varit klar redan våren 2015 – är nu inne i den absoluta slutspurten inför Halmstads BK:s och Halmias seriestarter i april.

HP har fått en guidad tur bakom kulisserna på huvudläktaren, dit renoveringsarbetet har koncentrerats under vintern.

– Det återstår inglasning på plan tre vid ”ute-vippen” (den öppningsbara delen av den nya restaurangen som vetter mot planen, HP:s anm), där det har kommit en sen tilläggsbeställning. Annars är det färdigt, säger Morgan Stensson, projektledare åt fastighetskontoret.

– Asfalten utanför ska toppas så fort asfaltsverken startar upp igen. Men det är ett tvådagarsjobb, tillägger Marcus Nicklasson, platschef för huvudentreprenören Skanska.

I det nya trevåningshus som har byggts bakom läktaren har HBK ett nytt gym för styrketräning i bottenvåningen. Innanför har de gamla omklädningsrummen fräschats upp och bland annat kompletterats med rum för dopningskontroller och ett nytt gemensamt styrelserum.

På plan två har HBK och Halmia nya kanslier.

– Jag var inte med i de gamla lokalerna så jag har inget att jämföra med, men här är jättetrevligt, säger Malin Bexelius, som står i HBK:s reception.

Tredje våningen innehåller den nya vip-restaurangen med plats för 300–400 gäster, pub och kök. Ut mot planen ligger även nya hytter för speakern, radion och polisen. 

Ute på läktaren har alla stolar bytts ut mot nya i grått, blått och rött med ”HBK” och ”ISH” infällt i vitt. Totalt har Örjans vall nu 4 200 sittplatser.

I gången högst upp har det byggs nya toaletter och nya, större kiosker.

– Flödet ska fungera bättre nu, hoppas Morgan Stensson.

Fler lokala sportnyheter hittar du här