IF Centern har utsatts för ny skadegörelse, berättar Henrik Karlsson, föreningsutvecklare i klubben. Den här gången har någon förstört konstgräsplanen vid Kärlekens IP genom att elda mitt på den.
IF Centern har utsatts för ny skadegörelse, berättar Henrik Karlsson, föreningsutvecklare i klubben. Den här gången har någon förstört konstgräsplanen vid Kärlekens IP genom att elda mitt på den. Bild: Jari Välitalo

Ny skadegörelse mot IF Centern – eldat på plan: ”Kostar massa pengar”

Nya inbrottsförsök och en konstgräsplan som är delvis förstörd efter att någon eldat på den. IF Centern fortsätter drabbas av vandalisering vid Kärlekens IP.
– Det är bara skadegörelse, helt meningslöst, suckar Henrik Karlsson, föreningsutvecklare i klubben.

ANNONS
|

För fotbollsklubben på Kärleken, med damlag i division 2 och herrarna i division 5, har skadegörelse blivit ett återkommande problem.

HP har tidigare rapporterat om att klubben blev av med ett kassaskåp som innehöll en väsentlig summa pengar i somras och i december körde någon sönder klubbens A-plan – som dock återhämtat sig bra under den milda vintern.

Nu har klubben återigen utsatts för skadegörelse.

Henrik Karlsson, föreningsutvecklare i klubben, berättar att någon eller några försökt bryta sig in i klubblokalen, brutit upp en dörr till ett omklädningsrum samt till ett förråd och förstört delar av konstgräsplanen i helgen genom att elda på den.

ANNONS

– De tog en soptunna och tände på. Det har smält på konstgräsplanen så den är förstörd mitt på och går inte att nyttja för elvamannaspel. Det påverkar verksamheten så klart eftersom det inte går att spela där när det ligger smält plast vilket innebär en skaderisk, säger Henrik Karlsson.

Karlsson: ”Känns som någon inte gillar oss”

Vad han kan se har inte något stulits den här gången, men han blir lika less ändå.

– Det bara kostar pengar och en massa onödig tid och energi som man kan lägga på annat.

Henrik Karlsson tror att läget gör klubben extra utsatt.

–Det är väldigt undanskymt här så de kan operera hur de vill, det är ingen som ser dem här. Vad vi hört hänger här ungdomar på kvällar och nätter, men jag tror inte det är några som har med föreningen att göra. Det känns som att det är någon som inte gillar oss.

Går det att öka säkerheten hos er?

– Man börjar snart gå mer och mer åt att man får ha kameraövervakning, många har också strålkastare med rörelsedetektorer.

Eidegård: ”Man blir så jäkla trött”

Jonas Eidegård, enhetschef på teknik- och fritidsförvaltningen, säger att man diskuterar åtgärder internt, bland annat att sätta lås på anläggningar som drabbats av skadegörelse.

Kan det bli aktuellt med kameror?

ANNONS

– Tankarna finns där men då är man snart i ett övervakningssamhälle, Det är svårt, men något vi diskuterar, säger Jonas Eidegård.

Han upplever att vandaliseringen mot idrottsklubbar har ökat. Varje år tvingas kommunen lägga minst 50 000 kronor på åtgärder efter skadegörelse.

– Det brukar hända grejer när ungdomar har lov i skolan så jag vet inte om detta har med coronan att göra delvis. Att det är tristess som ligger bakom.

– Man blir så jäkla trött och det kostar massa pengar. Vi badar inte direkt i pengar i kommunen.

LÄS MER:Fotbollsplanen sönderkörd – kan kosta 100 000 kronor

LÄS MER:Inbrottsvåg mot fotbollsklubbar: ”Så förbannad”

LÄS MER:Ruta krossad och brytmärken på dörr på skola

ANNONS