Lever sin dröm. Förre HBK-målvakten Kalle Johnsson tar i höst steget in som förstemålvakt i NEC Niljmegen. Proffsvistelsen i Holland är dock bara ett mellansteg då siktet är inställt på Premier League och A-landslaget.
Lever sin dröm. Förre HBK-målvakten Kalle Johnsson tar i höst steget in som förstemålvakt i NEC Niljmegen. Proffsvistelsen i Holland är dock bara ett mellansteg då siktet är inställt på Premier League och A-landslaget.

Nummer 32 blir nummer 1 i NEC

En halv säsong har NEC Nijmegen gett Karl-Johan Johnsson, 23, för att acklimatisera sig. Nu är snart smekmånaden över för förre HBK-målvakten.

ANNONS
|

proffskollen

– De kommer att satsa på mig som förstekeeper, säger Kalle som i intervjun även berättar om den minst sagt udda matkulturen i Holland.

Semestern är välkommen för Ränneslövssonen Kalle Johnsson. Direkt från ett nervigt allsvenskt kval med HBK till proffslivet i Holland har gett honom fotboll non-stop i ett och ett halvt år.

– Fyra veckors semester men jag måste träna åtminstone varannan dag. Och de vill att jag ska springa och det är inte min starka sida, säger Kalle när HP-sporten träffar honom.

5 november i fjol kablade Halmstads BK ut att Kalle Johnsson skrivit på för holländska NEC Niljmegen. En värvning som gjordes med sikte på säsongen 2013/14.

ANNONS

– Det går enligt planen. Komma ner ett halvår och de har gett mig chansen att komma in i det. Det är alltid en stark konkurrenssituation men de har sagt att de kommer att satsa på mig, berättar Kalle som nu får tröja #1.

Borta är fjolårsmålvakterna ungraren Gábor Babos och marockanen Khalid Sinouh. Som backup till Kalle har klubben värvat hem 37-årige Dennis Gentenaar som gjorde tio säsonger för NEC åren 1995-2005. Senaste åren har han varit i Borussia Dortmund, Ajax, VVV Venlo och förra året i Almere City.

Den riktiga debuten lär bli till hösten men 40 minuter av A-lagsspel har det ändå blivit då han fick hoppa in i hemmamatchen mot RKC Waalvijk. Kalle fick hoppa in vid ställningen 0–1 och fick släppa ett mål i 1–2-förlusten.

– Jag visste att jag skulle få hoppa in för att Babos skulle bli avtackad. Det var skönt att få göra debut men jag var lite missnöjd med ingripandet vid målet.

NEC gick kräftgång på slutet av serien och tog bara en poäng på de sista tio matcherna och det gjorde att många platser på den normalt fullsatta Goffertstadion i Nijmegen gapade tomma.

– På slutet var det många fans som var besvikna. Så i stället för 12 500 var det väl knappt 10 000, berättar Kalle.

ANNONS

Trots en knapp halvleks speltid i A-laget har första halvåret varit väldigt lärorikt och han tycker att han blivit en bättre målvakt sedan han lämnade HBK. Sju, åtta matcher i B-laget har det blivit och målvaktstränaren Wilfried Brookhuis, tillika assisterande tränare till chefstränaren Alex Pastoor, är mycket nöjd med Kalles utveckling.

– Framförallt är det väl höjdspelet och positionsspelet vid avslut som jag utvecklat. Det är en helt annan kvalitet på avsluten i Holland, både snabbare och bättre.

När man tittar på resultaten från en ligaomgång i holländska ligan så är det väldigt målrikt?

– Försvarsspelet är väl inte prio ett. De säger att det är det men de kör ju fullt ös framåt. Man blir lite utelämnad när även backarna tänker offensivt.

Hur känns det då?

– Det är bra för då blir man testad och kan visa vad man går för, skrattar Kalle som trots minimal speltid ändå imponerat på lagkamraterna.

ANNONS

– Lagkaptenen kom fram och sa att jag inte blir långvarig i NEC. Han sa att jag skulle stå i Manchester United inom tre år, haha. Ändå skönt att få feedback från killarna i laget.

Han sticker inte under stol med att holländska ligan är en språngbräda. NEC är mellansteget till ett kontrakt med en större klubb i en större liga och spel i A-landslaget.

– Jag lever min dröm redan i dag. Men den stora drömmen är landslaget och spel i Premier League.

Vid sidan av banan har Kalle också fått ett smakprov på den holländska matkulturen. Vid ett möte med klubbens kostansvarige berättade han att han äter två varma mål mat om dagen.

– Då frågade han mig; varför då? Sen fortsatte han och sa att det inte var nödvändigt. Pasta till lunch existerar inte. På lunchen är det vitt bröd, friterat, marmelad och så är det bröd igen och som pålägg är det strössel och silverkulor och saft på det. Helt otroligt!

Äter du det alltså?

ANNONS

– Nja, man får försöka sköta det hemifrån. Jag tror att jag hade gått upp för mycket i vikt om jag stoppat i mig det, haha.

ANNONS