Niklas Gudmundsson startar digital fotbollsskola

Niklas Gudmundsson sänkte Parma i en klassisk cupmatch, var landslagsspelare och blev proffs i engelska Blackburn på 90-talet. Nu ska den förre HBK-hjälten dela med sig av sina kunskaper i ett nystartat bolag för individuell fotbollsutbildning till barn och ungdomar.
– Det ligger i tiden, säger han.

ANNONS
|

Kontakten med fotboll har varit sporadisk de senaste åren. Halmstads BK:s gamle skyttekung har mest ägnat sig åt att följa och stötta bland annat sonen Gabriel som är proffs i Groningen i Holland.

Men ”Gudis”, som han kallades under den framgångsrika fotbollskarriären, har fått uppleva mycket inom idrotten som spelare och sedan ungdomstränare i Snöstorp Nyhem och HBK.

Nu startar han en fotbollsskola tillsammans med Markus Wephton, Joakim Leihed och Henrik Brynéus som fått namnet Striker Academy of Sweden AB.

Idén kläcktes av Markus och Henrik för ett år sedan och med Niklas och Joakims hjälp lanserades en ny webbsida med start i dagarna.

ANNONS

– Vi vill att ungdomar lägger i från sig paddor och telefoner för att röra sig mer och uppmuntra dem till enkla fotbollsövningar på någon gräsplätt nära hemmet. Vi tror att behovet finns som ett komplement till lagträningen, säger Niklas Gudmundsson.

Han fortsätter:

– På 60- och 70-talet gav sig ungdomar ut med en fotboll för att kicka lite. Så är det inte i dag.

Tanken är att kvartetten ska producera filmer med Gudmundsson som huvudgestalt där han förklarar hur olika övningar går till. Barn och ungdomar kan sedan prenumerera på ett digitalt veckobrev där de får möjlighet att utföra övningarna själva eller med kompisar.

– Vi har en del huvudbry hur vi ska kunna hitta på 50 övningar på ett år och skulle det gå så bra att vi håller på i fem år så blir det 250 övningar. Det är en utmaning, skrattar Niklas.

Han har tagit hjälp av andra fotbolls- och tränarprofiler lokalt och nationellt och bland annat dyker HBK-tränaren Magnus Haglund, Andreas Johansson och Pontus Kåmark upp i olika intervjuer med tips och råd.

Målgruppen är flickor och pojkar mellan 7-15 år.

– I dag tränar de flesta bara i föreningen. En del vill träna mer än vad klubben erbjuder, andra vill nå längre och då krävs det individuell träning. För att bli bättre måste man nöta och nöta.

ANNONS

Henrik Brynéus håller med:

– Ja, titta på simmarna som går upp innan skolan börjar för att träna och sedan har fler pass under dagen. Där har fotbollen en del att lära.

Kvartetten hoppas att den nya sajten ska få spridning.

– Vi vill ha Buster-känsla. När vi var små gick vi och väntade på att den nya tidningen skulle komma. Nu hoppas vi att det blir samma sak här och att barnen går ut och spelar när de får veckobrevet, säger Brynéus.

LÄS MER: Gudmundsson: ”Det är lite av att leva som i en dimma”

ANNONS