Det lossnade med besked för Sten Preuss som svarade för tre mål i Astrios storseger mot Anderstorp. Bild: Thomas Engman

Nätrassel från Sten Preuss och hattrick i storsegern

120 minuter i benen för Astrio från DM-matchen i veckan mot Norvalla visade sig bli ett lyft formmässigt. På Söndrums IP stretade Anderstorp emot knappt i en halvlek innan hemmalaget på allvar kastade loss i andra halvlek och gick upp i topp i serien.

LocationSöndrum IP||

Division 3

Astrio 5

Anderstorp 0

(2–0)

– Det var lite segt i början, förklarar en belåten Sten Preuss som ramade in matchen med sina tre mål.

Redan i sjätte minuten stod han rätt placerad i straffområdet och satte bollen säkert i mål.

– Niclas Taube tunnlade en spelare och det blev ett perfekt skottläge, ler Sten.

Astrio har för vana att möta lag som parkerar spelarna defensivt men Anderstorp var inte lika kompakt i försvarsspelet.

– När vi har hamnat i underläge tidigare har det blivit stressat men nu kunde vi slappna av, menar Steen Preuss.

Firma Preuss/Taube väntade sedan till slutet av matchen innan det blev proppen ur. Taube var svårstoppad och lagets stora slitvarg och oftast fanns Preuss vid hans sida i de avgörande lägena. Sten lobbade in 4–0 och han placerade distinkt in femman på stopptid.

– Jag hade väl fyra avslut och gjorde tre mål, ler Sten, som förra året skolades som från mittfältare till forward och han stormtrivs i den nya rollen.

– Vi har ett jättebra lag och alla köper vårt spel, konstaterar matchjälten.

Vattendelaren för Astrio mot storsegern blev 2–0-målet i 45:e minuten. Emil Håkansson fick chansen på en frispark strax utanför straffområdet och han drog in bollen lågt vid bortre stolpen.

Och efter Anderstorps pigga start i andra halvlek klev Alexandar Bjelobrk fram efter en hörna och tryckte in matchbollen 3–0.

Det blev senare stormvindar i Anderstorps försvar och Emil Håkansson hade flera gånger autobahn på sin kant. Målchanser saknades inte men Anderstorps målvakt Enrico Moro visade sig bli lagets främste spelare med flera kvalificerade räddningar.

Den goda kapaciteten hos smålänningarna skymtade i början av matchen och Astrios tränare Peter Lindau satt inte lugn i båten.

– Anderstorp var bra med individuellt skickliga spelare. Vi hade för snabba avslut och det blev lite för mycket hawaii i anfallet, menar Astrios tränare.

De psykologiska målen skapade en viss trygghet i hemmalägret och Lindau behövde inte göra några större justeringar i uppställningen.

– Vi vill skapa fler chanser och kul att kunna göra fem mål, konstaterar han.

Han ser framför sig ett stabilt kollektiv där alla spelare är involverade i spelet. Han trivs med att se hur yttrarna utmanar och Anderstorp var i den meningen en perfekt motståndare.

Astrio har inte förlorat sedan 22 augusti 2019. Den gången var IFK Göteborg en övermäktig motståndare i Svenska cupen. Nästa hållplats för gulsvart blir mot Laholm på Glänninge park.

– Det blir en rolig match, konstaterar Peter Lindau.