Koll på bollen. Halmstads BK-bekante Markus Rosenberg var ledstjärnan när Malmö FF vann allsvenskan och nådde Champions Leagues gruppspel i fjol. Nu laddar han och laget om för 2015, men mycket är nytt hos mästarna.
Koll på bollen. Halmstads BK-bekante Markus Rosenberg var ledstjärnan när Malmö FF vann allsvenskan och nådde Champions Leagues gruppspel i fjol. Nu laddar han och laget om för 2015, men mycket är nytt hos mästarna.

Markus Rosenbergs tack till Halmstads BK

Allsvenskans hetaste spelare förra säsongen. Men utan Halmstads BK hade Markus Rosenberg kanske inte varit där han är i dag. Det året betydde jättemycket”, säger han.

ANNONS
|

Elva år har gått sedan Markus Rosenberg, nu 32, fick sitt genombrott i Halmstads BK. Han vann skytteligan – och HBK vann så när allsvenskan.

Sedan dess har han hunnit vara utlandsproffs i fyra länder, gjort 33 A-landskamper samt, inte minst, varit ledstjärnan när Malmö FF i fjol som första svenska lag på 14 år nådde gruppspelet i Champions League.

Men det var under lånesäsongen 14 mil norrut längs E6:an 2004 som resan började på allvar.

– Jag hade haft några år här i Malmö där man hade varit med och spelat lite då och då, men det var i Halmstad jag tog det stora steget. Det var ett bra år, säger han i dag och fortsätter:

ANNONS

– Det var många faktorer som gjorde det. Det var förtroendet från Janne (Andersson, tränaren), spelsättet – vi spelade lite mer defensivt och kunde ligga på kontringar, vilket passade mig mer – och det var inte så stor press som det var här i Malmö.

– Jag blev en viktig kugge i HBK i stället för en i mängden här. Det gör att man växer när man är ung. Det är viktigt för en själv också, att man inser att man klarar av den här nivån.

Har du någon kontakt med HBK eller Halmstad i dag?

– Nej, det var länge sedan. Alla försvinner ju. Den jag umgicks mest med var Björn Anklev, så honom har jag haft kontakt med länge. Jag springer på Magnus Andersson ibland, han bor här i Malmö och spelar i TFF (Trelleborg). Men annars, nej.

Markus Rosenberg har nog att tänka på i Malmö FF. Intresset kring mästarlaget och förväntningarna är förstås på topp efter succén under 2014.

En stund innan HP-sporten får tio minuters audiens hos den omsvärmade MFF-kaptenen har lagets träning vid lunchtid en helt vanlig dag mitt i veckan följts av ett 40-tal åskådare på gamla Malmö IP.

Markus Rosenberg verkar, tillbaka i mediabunkern på Swedbank stadion, ta uppståndelsen med upphöjt lugn.

ANNONS

– Jag har ju varit ute i tio år, då har du 500 pers på träningarna. Men det är klart att det är kul att där är folk och tittar på träningarna, säger han.

Hur hanterar du förväntningarna på er i år?

– Äh, jag har levt med förväntningarna ända sedan jag lämnade Halmstad. Det är väl tufft när du är ung, men när du har levt med det i många år så tror jag att förväntningarna alltid är störst från dig själv.

Hans och Malmö FF:s målsättning i år är tudelad: nytt SM-guld och nytt Champions League-spel.

Men spelaromsättningen har varit stor i vinter och respasset mot Örebro i svenska cupens kvartsfinal – det första riktiga testet – var ett bakslag.

– Jag tror att man får ha lite tålamod med resultat, säger Markus Rosenberg.

– Spelet tycker jag har fungerat bra, men det vi var bra på förra året var, att när spelet inte fungerade och vi kanske inte hade en bra dag, så vann vi ändå matcherna. Det var egentligen där vi vann allsvenskan. Nu hade vi för första gången en sådan dag mot Örebro och då förlorade vi.

– Men på träningarna och som personer känns det riktigt bra (med de nya spelarna). Kvalitetsmässigt känns det som att de kommer upp i samma nivå som dem vi har tappat. Det stora frågetecknet är väl hur snabbt det går att hitta varandra.

ANNONS

Vilka personliga mål har du inför 2015?

– Det är att vara lika involverad som förra året, skapa mycket chanser och göra mycket poäng. Sedan någon direkt siffra har jag inte. Men ett liknande år som förra året hade varit bra.

Född: 27 september 1982.

Bor: Höllviken.

Familj: Fru och två barn.

Intressen: Jag skulle vilja säga golf, men det hinner jag knappt med för vi håller på att bygga. Förhoppningsvis golf framöver...

Oväntad talang: Jag är jäkligt bra på backgammon.

Förebild: Min morfar. Jag växte upp med honom och han är en korrekt människa. Han var polismästare i Malmö och är numera pensionär sedan 25 år tillbaka, men det är en människa som har rätt syn på livet.

Vinner allsvenskan: Malmö FF.

Så går det för HBK: Ett stabilt mittenlag.

ANNONS