Målvakten blev måldrottning: ”Har lite fördel”

När hon gjorde A-lagsdebut i BK Astrio var det som målvakt. Numera gör Wilma Leidhammar, 17, mål i stället. Många mål. Hon vann skytteligan i division 2 – och får nu HP:s Lilla Dribblern som årets damspelare.
– Jag skulle säga att jag har lite fördel av att ha varit målvakt, menar hon.

ANNONS
LocationSöndrums IP||

2020 blev inte riktigt som Wilma Leidhammar hade tänkt sig.

Hon hade sett fram emot att få spela EM-slutspelet för F17-landslag på hemmaplan i Halland och i Halmstad med Sverige i våras – men Europamästerskapet föll, som så många andra idrottsevenemang i år, offer för coronapandemin.

Men det blev ändå ett lyckligt slut på säsongen för den resliga anfallstalangen. En blöt söndag i början av oktober stod hon med guldhatt på och firade att Astrio hade vunnit division 2 och tagit sig tillbaka till division 1 efter 16 år.

Wilma Leidhammar – som missade slutet av 2019 efter att ha ådragit sig en hjärnskakning i en flicklandskamp – vann själv skytteligan på 28 mål på tio spelade matcher, det vill säga ett snitt på nästan tre fullträffar per match.

ANNONS

”Jag blev chockad”

Nu har HP-juryn beslutat att ge henne Lilla Dribblern som årets mest betydelsefulla damspelare i tidningens spridningsområde.

– Jag blev chockad faktiskt. Jag blev jätteglad. Kul att folk har uppskattat vad jag har gjort i år, säger hon efter att ha tagit emot priset.

Hur nöjd är du själv med din säsong?

– Jag är väldigt nöjd. Jag är nöjd med vad laget tillsammans har åstadkommit. För jag har inte gjort någonting själv utan det är många som borde få mer credd ända nerifrån, ända från backlinjen, som har gjort väldigt bra ifrån sig detta året.

Astrio vann alla elva matcherna i division 2 sydvästra Götaland och krönte insatsen med en 5–1-seger i den direkt avgörande seriefinalen mot Älmhult i sista omgången.

Wilma Leidhammar bildade ett sylvasst anfallspar med 15-åriga Lovisa Brogren – även hon flicklandslagsaktuell – som slutade tvåa i skytteligan på 25 mål.

Är det något av alla dina mål som du minns speciellt?

– Det sista målet mot Osby, som är 4–3-målet som gör att vi vinner på övertid. Lovisa blev skadad så Amelie Ho, vanligtvis målvakt, fick hoppa in i anfallet och så bryter hon bollen högt upp på banan och passar i sidled till mig. Jag tar med den förbi min första spelare och skjuter i mål mellan målvakten och stolpen i 93:e minuten.

ANNONS

Målvakt – som pappa

Men Wilma Leidhammar har inte alltid varit målskytt. När hon började spela fotboll i Alets IK var hon mestadels målvakt – precis som pappa Mattias, som vaktade IS Halmias bur i gamla division 1 (numera Superettan) 1998.

– Jag var målvakt väldigt mycket och tyckte att det var riktigt kul faktiskt, minns hon.

Hur blev du anfallare?

– När jag bytte till Astrio (2016) så hade de en väldigt bra målvakt i Amelie Ho och jag kände att då kan jag satsa på att vara utespelare eftersom jag tyckte att båda var lika roligt. Men jag har stått lite i Astrio också, framför allt när jag spelade i U17-laget, och jag gjorde min första match med damlaget som målvakt.

Har du nytta av att ha varit målvakt som anfallare?

– Ja, det tror jag faktiskt. Framför allt i början, när jag hade lite mer koll på vad en målvakt gör, för nu har många utvecklats mer än vad jag hann göra. Men jag skulle säga att jag har lite fördel av det. Jag vet hur målvakterna agerar i vissa situationer och vad jag tyckte var svårt som målvakt när anfallarna gjorde olika saker.

Tränade med Rosengård

En målskytt väcker förstås intresse. Wilma Leidhammar tränade med allsvenska FC Rosengårds F19-lag en gång i månaden fram till att coronapandemin slog till.

ANNONS

Men hon deklarerade tidigt i höstas att hon följer med Astrio upp i division 1 ”ifall inget annat händer”.

Hur är läget nu?

– Ja, jag stannar kvar.

Har du haft klubbar som har hört av sig och velat locka över dig?

– Ja, det har jag. Men efter att Iztok (Pristovnik) valde att fortsätta ett år som tränare så övervägde det lite eftersom jag har väldigt mycket förtroende för honom och gillar hans sätt att träna. Det var väl det som gjorde att jag tog beslutet fortare.

Fakta: Wilma Leidhammar

Ålder: 17 år.

Familj: Mamma, pappa, två syskon och en halvsyster på pappas sida.

Bor: På Furet med pappa och i stan med mamma.

Yrke: Studerar på Sannarpsgymnasiet.

Klubb: BK Astrio.

Tidigare klubb: Alets IK.

Sagt om Wilma: ”En väldigt allround anfallsspelare – bra med båda fötterna, bra på huvudet och bra teknik. Men det hon framför allt har utvecklat under detta året är att hon har blivit en så mycket bättre lagspelare. Hon hjälper andra och gör andra bra på planen också. Förr gjorde hon ”bara” mål, men nu är hon en riktig lagspelare.” (Iztok Pristovnik, tränare i BK Astrio)

LÄS MER:Viktiga trions besked om framtiden efter Astrios succé

LÄS MER:Landslagslöftets hattrick tog Astrio till division 1

LÄS MER:TV: Se Astrio fira klivet upp i division 1

ANNONS