Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I fokus. Lisa Dahlkvist är optimistisk inför nattens ödesmatch mot Australien. ”Jag har inte känt några oroliga vibbar ännu”, försäkrar hon.

Lisa känner ingen press

Trots den kollektiva uppryckningen mot USA är Sverige bara en match från VM-fiasko. Och frågan inför nattens rysare är: Pallar spelarna pressen? – Jag har inte känt några oroliga vibbar ännu, säger Lisa Dahlkvist.

Hon blev matchhjälte när lagen möttes i VM-kvarten för fyra år sedan. ”Dalas” nick skickade Sverige till semifinal där blivande mästarna Japan blev för svåra.

I år är Dahlkvist åter en nyckelfigur på det svenska mittfältet – men har inte hittat målet på samma sätt som hon gjorde 2011 då hon nätade tre gånger. Detta trots att hon inför VM utlovade fler skott utifrån.

– Jag kollar lite på det faktiskt, men jag måste se till så att de börjar passa mig också, säger hon och skrattar.

– Det har ju inte blivit så mycket skott utifrån, det är mycket kontringar och det går väldigt fort, men jag ska försöka lyfta mig där.

Lisa Dahlkvist, som representerade Göteborg FC under 2010 och 2011 är känd för sin kompromisslösa inställning och uppoffrande spelstil. Och rots att det nu vankas ödesmatch där seger betyder avancemang och förlust betyder fiasko, verkar hon inte lida av pressen.

– Jag tycker det känns väldigt roligt, vi har riktigt skön stämning i truppen och ser fram emot matchen oerhört mycket. Så jag har inte känt några oroliga vibbar ännu. Det är kul att få möta ett så bra motstånd när det är vinna eller försvinna. Det känns som en slutspelsmatch.

Den mentala styrkan är ofta avgörande i sådana här matcher - har ni den?

– Jag tycker det, vi tävlar mycket på träningarna och det är många som tycker om när tävlingsmomentet dras till det yttersta.

Vem är värst, eller snarare bäst i det avseendet?

– Eh ... jag vet inte faktiskt, säger Dahlkvist.

Hon ler dock ett avslöjande leende.

Du vill säga dig själv?

– Haha, ja, men det finns några andra. Jag tycker att Seger brukar också bli väldigt sugen när det blir tävlingar, då kryper det fram.

Hetsar ni två varandra under träningarna?

– Nja, hon är inte så hetsig, men man känner att när hon går in i en tävling då är det allvar och alla vill skärpa till sig för att inte bli besviken.

Den omdiskuterade föreläsaren Mia Törnblom, som varit med landslaget i Kanada i rollen som ”inspiratör” kommer dock inte att bidra i matchuppladdningen inför Australien. Hon har nämligen åkt hem.

– Det var bestämt sedan tidigare att hon skulle vara här för de två första matcherna. Hon kommer tillbaka i en eventuell semifinal, säger presschefen Rebecca Hedin.

Fler lokala sportnyheter hittar du här