Lindau: ”Hjärtat hade inte orkat med så länge till”

Peter Lindau, 48, är glad att han kan fira jul med sin familj i år. Annat var det för drygt två månader sedan. Då låg fotbollsprofilen på operationsbordet i Lund med stora hjärtproblem.
– Det är inte säkert att jag levt om hålet i hjärtat inte upptäckts i tid. Jag är tacksam för att vi har så bra sjukvård i Sverige, säger han.

ANNONS
|

I normala fall brukar Peter Lindau vara tillsammans med släktingar på julafton, men det här året är inget vanligt år. Pandemin fortsätter att ställa till problem i samhället och därför väljer Peter att stanna hemma i Söndrum med frun Ros-Marie och barnen Tilda, Lucas och Bella.

– Det blir en speciell jul, men vi tänkte fira lite och dricka glögg utomhus med grannarna på gatan, berättar Peter.

Bland dessa finns en annan idrottsprofil – Halmstads BK:s tidigare mittback Tommy Jönsson – och andra fotbollskompisar som Thomas Ordrup och Martin Jyrkin.

– Sedan får vi se om tomten kommer på kvällen – jag hoppas förstås att jag ska få några paket, ler han.

ANNONS

Men Peter har redan fått en stor gåva under 2020 – den som gjorde att han kunde återvända till ett normalt liv.

2016 drabbades Lindau av en hjärtsäcksinflammation och det var i samband med den som läkarna upptäckte ett läckage i hjärtat.

– Det kan vara så att jag åkt dit på det när jag tränade fotboll tidigare i karriären och samtidigt var sjuk, men det kan också vara medfött – det är ingen som riktigt vet. Nu när jag tänker tillbaka så behövde jag alltid återhämta mig mer än alla andra efter träningar och matcher. Kanske var det något redan då.

Läkaren konstaterade att hjärtproblemen inte behövde åtgärdas med en gång, men att operation krävdes i framtiden.

Peter gick sedan på ständiga kontroller och kände sig nöjd med det. När han på nytt blev sjuk i hjärtsäcksinflammation och blev inlagd i januari i år visade det sig att hålet i förmaken blivit större.

– Det var öppet till 50 procent och då fick jag veta att jag måste göra en operation senare under året och byta ut klaffen.

Opererades i oktober: ”Kände att jag blev sämre”

I september mådde Peter inte alls bra och läkarna beslutade att han skulle göra operationen i början av oktober. Då hade situationen förvärrats så mycket att det handlade om fullt läckage.

ANNONS

– Jag kände att jag blev sämre. Hjärtat växte och blev större. Det i sin tur gjorde att det fick jobba hårdare, jag fick mindre syre och kände hur det rann blod i hjärtat. Jag var trött och ibland svimfärdig – det fanns risk för att jag skulle få akut hjärtsvikt.

– Därför var det tur att jag gjorde operationen för hjärtat hade inte orkat med så länge till.

Hur gick dina tankar?

– Det har egentligen inte varit några problem fram till operationsdelen. Då först började jag tänka lite mer på det och blev lite spänd. Men kontrollerna har gjort mig trygg för då funderade jag ingenting på vad som skulle hända.

”Otäckt med så stor operation”

En vecka före operationen fick han åka ner till sjukhuset i Skåne eftersom den typen av ingrepp inte görs i Halmstad.

– Jag var novis när jag kom dit och visste inte vad som skulle hända, men gemenskapen på avdelningen var fantastisk – vi pratade och hjälpte varandra. Det gjorde att nervositeten släppte. Sedan var personalen jättebra och jag kände mig trygg.

På morgonen den femte oktober rullades Peter in i operationssalen och sex timmar senare var han tillbaka på sitt rum.

– Egentligen är det otäckt med en så här stor operation. Läkarna stängde av mitt hjärta och det handlar om rätt många steg innan allt fungerar som det ska igen.

ANNONS

Hur mådde du efteråt?

– Jag var helt borta det första dygnet och hade ett 30-tal slangar som gick in och ut i kroppen. Jag var trött och hade ont i bröstkorgen eftersom den sågades itu under operationen och därefter sattes fast igen med ståltråd. Sedan fick jag gå omkring med en pacemaker när jag blev bättre.

Går en mil varje dag

Peter hämtade sig relativt snabbt och då började tugget på avdelningen igen.

– Vi var 10-12 personer som var där för att operera hjärtat och stämningen var bra. Vi skojade och skämtade och när en patient kom tillbaka från operationsrummet så var det någon som sa att han är helt blek i huvudet, skrattar Peter.

Lindau fick tillbringa de två sista dygnen på sjukhuset i Halmstad – därefter började återuppbyggnaden.

I dag går han en mil varje dag för att jobba upp grundkonditionen och bli starkare.

– Jag har inte fått springa än, men det utnyttjade jag inte heller när jag hade möjligheten innan jag blev sjuk. Jag har börjat lufsa lite och det känns bra, säger Peter, som också börjat arbeta på försvarsmakten med byggfrågor igen och dragit igång sin arkitektfirma.

Han säger att han har nytta av tiden som elitidrottare. Peter spelade fotboll i HBK, men fortsatte karriären utomlands i skotska Ayr United och Partick Thistle samt i norska Strömsgodset och Kongsvinger.

ANNONS

På senare år har han varit tränare i Halmia och den här säsongen lyfte han Astrio upp i division 2.

– Jag hade känslan av elitidrott när jag var på sjukhuset. Tänket påminde om när jag spelade fotboll. Alla var väldigt skickliga på sitt jobb och hade en plan.

Hyllar den svenska sjukvården

Lindau hyllar kirurgerna – och den svenska sjukvården.

– Alla har gjort ett fantastiskt jobb och jag hoppas att andra får samma fina vård som jag fått. Men det gäller att sjukvården fortsätter jobba på för att hänga med i världstoppen. Övning ger färdighet och har en kirurg – precis som en elitidrottare – gjort samma sak 1000 gånger så blir han riktigt bra i sitt arbete. Det känns skönt att veta att det finns experter för det som jag har råkat ut för.

– Men det gäller inte bara vi som fått hjälp inom hjärtvården – utan alla – speciellt nu när människor blir sjuka i covid-19. Vi behöver ta hand om varandra och känna en stolthet att bidra med skatt så att de bästa inom sjukvården kan ta hand om oss när vi blir dåliga.

LÄS MER:Efter hjärtoperationen – Peter Lindau tillbaka inför avgörandet

LÄS MER:BK Astrio – årets förening på mer än bara ett sätt

ANNONS