Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lilla Dribblern: Årets tränarpar splittras – siktar mot Allsvenskan

Hannes Persson fick göra A-lagsdebut i Laholms FK när Fredrik Johnsson var på BB.
Nu prisas de gamla LFK-kompisarna med Lilla Dribblern som årets tränare efter att ha fört upp BK Walldia till division 5.
Men inför 2022 delar succéduon på sig.
– Målet är inriktat på att bli allsvensk domare, säger Hannes Persson.

Walldia gjorde en stark säsong och vann den södra herrsexan hela tio poäng före tvåan Skottorp och med den imponerande tabellraden 14–1–1.

Faktum är att Vallbergalaget bara har förlorat två matcher på tre år sedan Hannes Persson tog över som spelande tränare 2019 – det vill säga samma år som Walldia återkom i seriespelet efter ett års uppehåll.

Fredrik Johnsson anslöt inför årets säsong – och då bar det hela vägen till serieseger efter andraplatser både 2019 och 2020.

Johnsson coachade laget från sidan medan Persson visade vägen ute på planen – och på kuppen vann seriens skytteliga på 31 mål.

– Jag har varit på Fredrik under rätt lång tid om att jag ville ha in honom. Nu kan vi ha en ledare på planen och en ledare vid sidan, och just att kunna få de här två perspektiven och kunna leda matchen på två olika sätt är faktiskt en väldig fördel gentemot att bara vara vid sidan, anser Hannes Persson.

”Jag sade blankt nej”

Fredrik Johnsson sneglar på sin kollega och tillägger:

– I första skedet sade jag faktiskt ganska blankt nej, men du var ganska tålmodig och det vände. Jag vet inte om det var en coronatristess eller vad det var, men suget kom och det ångrar jag inte.

Johnsson och Persson lärde känna varandra när de spelade ihop i Laholms FK under fem säsonger. Johnsson, som är sex år äldre, var först in i A-laget.

– Det var tack vare Fredrik som jag fick göra min A-lagsdebut 2012. Ni skulle föda och jag fick hoppa in för att han befann sig på BB, berättar Hannes Persson.

Tränaruppdragen i Walldia är bådas första på seniornivå. De förespråkar en passningsorienterad, offensiv fotboll.

– Vi inledde säsongen med en förlust hemma mot Skogaby. Det blev någon form av väckarklocka. Efter den så var det egentligen inget snack om saken, konstaterar Hannes Persson.

Duon går skilda vägar

Nästa år väntar comeback i division 5 för Walldia. Men det ser ut som att den framgångsrika tränarduon splittras.

Fredrik Johnsson – som är storebror till landslagsmålvakten Karl-Johan Johnsson – har tackat ja till att fortsätta och blir antagligen ensam huvudansvarig.

– Målet att fortsätta bygga vidare på den filosofi vi har och framför allt etablera oss som ett stabilt division 5-lag. Sedan vet vi att där finns kvaliteter i laget, men det kräver också ett gediget arbete både på och vid sidan av planen, påpekar han.

Hannes Persson vill också vara kvar – men inte som tränare.

– Jag har svårt att kombinera jobb, dömande och huvudtränaruppdrag. Men jag är inställd på i alla fall någon form av ledarroll i Walldia och att vara spelare, förklarar han.

”Målet är att bli allsvensk domare”

Dömande, ja. Hannes Persson är inte bara spelare och tränare utan också domare. I år har han varit huvuddomare i herrfyran och varit assisterande domare upp till herrtvåan och i en match i Damallsvenskan.

Inför 2022 hoppas 27-åringen bli uppflyttad till ordinarie domare i herrtrean – men siktar betydligt högre än så.

– Jag har ambitionen att gå hela vägen. Jag har konstaterat att jag inte kommer att göra det som spelare, men jag älskar fotboll mer än någonting annat, jag brinner för det och vill verkligen att det ska vara en del av mitt liv. Målet är inriktat på att bli allsvensk domare – just nu i alla fall, säger han.

Hur långt fram i tiden kan det ligga?

– Det är det som är nackdelen, att som domare kan du inte göra den resa du gör som spelare, att jag kan bli värvad från en division 3-klubb till Allsvenskan och spela i Allsvenskan ett år senare, utan du måste gå alla de här stegen. Visst, du kan flyga förbi trean ganska snabbt, men fem år är kanske rimligt.

Fakta: Fredrik Johnsson

Ålder: 33 år.

Familj: Sambo, två barn.

Bor: Vallberga.

Yrke: Försäkringsförmedlare (sak) på Max Mathiessen.

Klubb: Walldia.

Tidigare klubbar: Laholm, Ränneslöv, Markaryd.

Intressen: Träning, familj.

Aktuell: Tilldelas Lilla Dribblern som årets tränare ihop med Hannes Persson.

Fakta: Hannes Persson

Ålder: 27 år.

Familj: Mor, far och fyra bröder.

Bor: Halmstad.

Yrke: Investeringsrådgivare på Swedbank.

Klubb: Walldia.

Tidigare klubbar: Laholm, Lindome Gif.

Intressen: Familj, vänner och fotboll.

Aktuell: Tilldelas Lilla Dribblern som årets tränare ihop med Fredrik Johnsson.

LÄS MER: 2021 – en säsong som gick som tåget för årets Lilla Dribbler

LÄS MER: Andersbergs IK vill skapa gemenskap i utsatt område

Fler lokala sportnyheter hittar du här