Bayern München-legendaren Björn Andersson är kritisk till hur Svenska fotbollförbundet och det europeiska förbundet Uefa har skött sig under den pågående pandemin.
Bayern München-legendaren Björn Andersson är kritisk till hur Svenska fotbollförbundet och det europeiska förbundet Uefa har skött sig under den pågående pandemin. Bild: Roger Larsson

Legendaren till attack mot Fotbollförbundet: ”Borde be Amanda Lind om ursäkt”

Bayern München-legendaren Björn Andersson, 69, är missnöjd med hur Svenska Fotbollförbundet och Uefa hanterat covid-19. Därför går han nu till attack mot ”gubbväldet” och försvarar Amanda Lind, minister för kultur, demokrati och idrott.
– Jag tycker att SvFF ska be om ursäkt för angreppen på henne och att hon inte förstår något, säger Björn Andersson.

ANNONS
|

Björn Andersson är en av svensk fotbolls största profiler.

Han bor sedan en tid tillbaka i Halmstad och är i dag pensionär efter 27 år som spelare och ledare i en av världens främsta fotbollsklubbar – Bayern München.

Björn Anderssons röst brukar väga tungt i debatten och han är inte rädd för att sticka ut hakan.

Nu ger han en känga till bland annat SvFF för att inte ta virussjukdomen på allvar.

– Förebildsfunktionen har totalt spårat ur under pandemin när hela eller stora delar av befolkningen får göra stora inskränkningar och uppoffringar i det dagliga livet med besöksförbud och permitteringar som följd. Dessutom får näringsidkare packa ihop och vårdpersonal går på knäna för att rädda liv. Då kör gubbarna på förbundet på som det råder normala förhållanden, tycker Björn Andersson.

ANNONS

”All fotboll ska pausas”

Han anser att fotbollen måste stängas ner med en gång.

– SvFF och Uefa har inte vaknat. Jag tycker att all fotboll ska pausas i 2-3 månader. De som är inne i slutet av säsongen som Allsvenskan kan spela färdigt, men i övrigt bör allt läggas ner så snabbt som möjligt och fotbollen visa solidaritet med övriga samhället.

Det har funnits väldigt mycket åsikter om Nations League och Andersson tycker inte att det blir bättre av att genomföra tävlingen mitt under brinnande pandemi.

– Det är konstigt att ingen på Svenska Fotbollförbundet höjer rösten mot att åka runt och spela låtsaslandskamper i en Joakim von Anka-turnering. Jag har förståelse för att pengar måste in, men det är egentligen ingen spelare eller ledare som vill ha Nations League, säger Björn Andersson och fortsätter:

– Istället medverkar fotbollen till att smittan sprids på flyg, hotell och vid möten med nya personer. Att sedan SEF (Svensk Elitfotboll) vill ta in 40 procent av kapaciteten på arenorna i Sverige och har som argument att det är trängsel på köpcentrum, ja, då förstår jag inte hur de tänker.

Försvarar ministern: ”Borde be Lind om ursäkt”

Ministern för kultur, demokrati och idrott, Amanda Lind, hamnade i skottgluggen tidigare i år då hon fick utstå kritik från SvFF, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll dam för bristen på dialog kring möjligheten att öppna upp fotbollsarenorna för publik.

ANNONS

– Hon blev idiotförklarad och folk ansåg att hon inte begrep någonting om idrott, men hon höll tillbaka och det visade sig vara ett klokt beslut. Jag gillar inte personangrepp och när nu fotbollens företrädare hade fel så tycker jag att de ska erkänna sina fel och be Amanda Lind om ursäkt.

Björn hoppas att det till slut ändå kommer ut något gott efter pandemin och att virussjukdomen blir ett reningsbad för fotbollen.

– Det finns massor av alibijobb som borde tas bort. När Tyskland deltog i VM i Ryssland 2018 var det fler delegater än spelare i truppen. Är det nödvändigt? Jag har varit talangscout själv, men undrar om det verkligen behöver vara 20-30 stycken i en klubb. Vad ska alla göra? Sedan undrar jag om alla de här låtsasjobben som finns hos oss har gjort svensk fotboll bättre?

Orolig för fotbollens framtid

Han nämner Emil Forsbergs Leipzig som en klubb som börjat ta tag i de här bitarna för att sänka kostnaderna. Planer fanns att anställa 20 medarbetare, men det blir inga nya jobb. Dessutom har de som tjänar 30 000 euro i månaden fått göra avkall på lönen.

Björn hoppas att fler klubbar följer efter, men en oro finns hos honom när det gäller framtiden.

ANNONS

– De flesta idrottsledarna tänker bara med plånboken, men borde vidga vyerna och inse att corona inte handlar om halsfluss. När fotbollen tar avstånd från vanligt folk kan det hända att publiken inte kommer tillbaka till arenorna. Sporten balanserar på en smal grad just nu.

ANNONS