”Laget från landet” höll rivalen från stan stången

”Laget från landet” drog det längsta strået. Getinge IF är tillbaka i division 5 efter bara en säsong i sexan – men det var dramatiskt ända in i det sista.
– Vi ska nog kunna vara ett topplag i femman också om vi får behålla alla, säger lagkaptenen och mittfältaren Viktor Jarälv, 29.

ANNONS
LocationGetinge||

Det har varit ett par motiga säsonger för Getinge, som åkte ur division 4 2018 och division 5 2019.

Men nu är den driftiga, grönvita idrottsföreningen – som kör med hashtaggen #lagetfrånlandet under sina inlägg i sociala medier – halvvägs tillbaka.

Med en ny tränare (Emil Tillander) och hela 18 nya spelare blev det serieseger i division 6 mellersta södra med imponerande tabellraden 9–1–0 och målskillnaden 53–8.

Men det skiljde bara en poäng ned till tvåan Örnia – och avgörandet föll inte förrän i den sista omgången borta mot Andersberg, där Viktor Jarälv dock lugnade nerverna något genom att nicka 1–0 redan i sjätte minuten.

ANNONS

”Det blev för tajt”

Till slut blev det Getingeseger med 4–1 och guldhattarna kunde åka på.

– Det var otroligt skönt, pustar Jarälv efter upplösningen.

– Det var för tajt – men det blir så i en enkelserie. Hade det varit 22 matcher så tror jag att vi hade haft det bekvämare, men nu måste man vinna nästan varje match och Örnia var riktigt bra.

Getinge tappade bara poäng i en match – 2–2 borta mot Oskarström i tredje matchen från slutet.

Kapten Jarälv listar flera framgångsfaktorer:

– Bra kvalitet på många spelare framför allt. Sedan är det väldigt bra träningsnärvaro – vi är alltid över 20 pers på träningarna. Så det har varit lika seriöst som i en division 4-klubb. Vi var ganska bra tränade och har haft ett högre tempo än de andra lagen.

Erfarenhet från division 2-spel

Att flera av årets nyförvärv, inklusive Jarälv själv som återvände till moderklubben från IS Halmia, hade erfarenhet från spel ända uppe i division 2 bidrog förstås med.

– Ja, och det är bra killar också så det blir bra lagsammanhålling. Det är också superviktigt, att man trivs tillsammans.

Vad betydde Emil Tillander som ny tränare?

– Bra träningar, han vill spela fotboll och har vuxit in i det mer och mer. Det är hans första år som tränare, men han har verkligen vuxit med den uppgiften, säger Viktor Jarälv, som hade Emil Tillander som assisterande tränare i Halmia.

ANNONS

– Sedan är allting väldigt seriöst runt omkring också. Det finns bra tränare bakom Emil också och Daniel Bergstrand, sportchefen, gör ett väldigt bra jobb. Det är ordning och reda med allting så det är bara att komma dit, spela och ha kul.

Filip Nilsson toppade den interna skytteligan på elva mål. Längst bak ryckte Daniel Lindell, känd från Halmstads BK:s futsallag, in som målvakt när Isak Ekenhard kallades tillbaka till Vinbergs IF i division 2 redan efter tre matcher.

”Har något spännande på gång”

I division 5-comebacken nästa år kan Getinge bland annat se fram emot prestigederby mot Kvibille BK, som ramlade ur division 4.

Är ert mål att fortsätta upp till division 4 också?

– Ja, får vi behålla stommen och de yngre grabbarna i laget förhoppningsvis tar ett par kliv och vi kanske kan krydda med något namn så ska vi nog kunna vara ett topplag i femman också, hoppas Jarälv.

– Vi har något spännande på gång. Det blir kul nästa år.

Fakta: Upp och ned – i alla lokala serier

Herrar

Division 4

Flyttas upp till division 3: Tölö.

Kvalar till division 3: Alet.

Flyttas ned: Kungsbacka IF, Kvibille.

Skytteligan: 1) David Berntsson, Tölö, 16 mål, 2) Hampus Ekdahl, Tölö, och Hans-Erik Månsson, Väröbacka, båda 10 mål, 4) Daniel Andersson, Alet, 7 mål.

Division 5

Flyttas upp till division 4: Kungsbacka City, Hyltebruk.

(Lyckas Alet kvala sig upp till division 3 flyttas även Särö upp.)

Flyttas ned: Bua, Sperlingsholm, Genevad/Veinge, Rinia.

Skytteligan: 1) Charlie Boson, Genevad/Veinge, 12, 2) Nehat Bregaj, Unnaryd, 11 mål, 3) Alexander Janebrink, Kungsbacka City, 9 mål.

Division 6 södra

Flyttas upp till division 5: Trönninge IF.

(Lyckas Alet kvala sig upp till division 3 flyttas även Walldia upp som bästa tvåa i de fyra division 6-serierna).

Skytteligan: 1) Besart Mazreku, Skogaby, 25 mål, 2) Hannes Persson, Walldia, 18 mål, 3) Besart Zeqiri, Snöstorp Nyhem, 17 mål.

Division 6 mellersta södra:

Flyttas upp till division 5: Getinge.

Skytteligan: 1) Driton Lahu, Andersberg, 21 mål, 2) Mikael Baggner, Örnia, 13 mål, 3) Filip Nilsson, Getinge, 11.

Damer

Division 3

Flyttas upp till division 2: HGH.

Flyttas ned: Inget lag flyttas ned eftersom det redan fanns två vakanta platser i serien.

Skytteligan: 1) Matilda Lagerström, Frillesås, 19 mål, 2) Sanna Karlsson, HGH, 17 mål, 3) Lydia Schough, Stafsinge, 11 mål.

Division 4

Flyttas upp till division 3: Falkenberg, Åsa.

Skytteligan: 1) Stina Wisén, Falkenberg, 23 mål, 2) Klara Helgesson, Falkenberg, 22 mål, 3) Johanna Carlsson, Kornhult/Hishult, 18 mål.

LÄS MER:TIF:s keeper efter avancemanget: ”Får klara sig utan mig på försäsongen”

LÄS MER:HGH:s tjejer har gått från fyran till tvåan på två år

LÄS MER:Altemyr lämnar Kvibille – Hyltebruk tillbaka i fyran

ANNONS