Nu kan barn och ungdomar spela matcher igen.
Nu kan barn och ungdomar spela matcher igen. Bild: SUVAD MRKONJIC

Lättade restriktioner – barn får spela matcher igen

Barn födda 2002 eller senare får spela matcher igen. Ett besked som är välkommet för fotbollen.
– Fantastiskt bra, säger Mikael Hansson, ledamot i HFF.

ANNONS
|

Det har rått matchförbud för alla som inte är yrkesverksamma idrottare. Men nu har det hävts för barn och ungdomar.

Från och med i, dag, onsdag, är det tillåtet för barn och unga födda 2002 eller senare att spela matcher och tävla utomhus igen, meddelar Folkhälsomyndigheten.

"Fysisk aktivitet främjar en god hälsa. Det är viktigt att barn och unga har bra möjligheter att idrotta trots pandemin", säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, till myndighetens hemsida.

Förändringarna sker efter en justering i de allmänna råden för bland annat idrotten i Folkhälsomyndighetens föreskrifter om allas ansvar att förhindra spridningen av covid-19. Matcher och tävlingar ska genomföras lokalt, eller med begränsat resande. Lag får spela max en match per vecka och den begränsningen gäller även individuella idrotter.

ANNONS

HFF jublar: ”Fantastiskt bra”

Folkhälsomyndighetens nya beslut gläder fotbollen och Hallands Fotbollförbund.

– Det är fantastiskt bra. Det här handlar om att få igång ungdomsverksamheten så fort som möjligt. Nu är det ytterst viktigt att man följer övriga föreskrifter. Det kommer säkert att vara mor- och farföräldrar som vill pojk- och flickspelare spela, men det får inte bli några folksamlingar. Det här var ett första steg till att öppna idrotten och kulturen, säger Mikael Hansson, styrelseledamot i Hallands Fotbollförbund.

Hansson berättar att det finns en plan gällande seriesystemet för de som är födda 2002 och senare. Än så länge har inte HFF heller sett några anmärkningsvärda avvikelser i antalet anmälda lag.

Hoppas på klartecken för distriktsfotbollen

HFF håller tummarna för att nästa klartecken från FHM kan ges för divisionerna under förbundsserierna – allsvenskan, damallsvenskan, superettan, elitettan och division 1 – samt ungdomsfotbollen.

– Vi hoppas att nästa besked är att andra evenemang, som att seniorfotbollen kommer igång och att restauranger får ha öppet längre, får grönt ljus. Men det är en större fråga, säger Hansson och tillägger:

– Det här är ett bra sätt för fotbollen som största sport i världen att kunna visa att man kan sköta sig, följa de andra restriktionerna och samtidigt fostra framtidens fotbollsspelare.

ANNONS
ANNONS