Solbritt Karlsson (till vänster) och Carina Åhman delar på ordförandeskapet i Hyltebruks IF.
Solbritt Karlsson (till vänster) och Carina Åhman delar på ordförandeskapet i Hyltebruks IF.

Kvinnorna bestämmer i Hyltebruks IF: ”Vi vill få med alla på tåget”

I Hyltebruks IF är det kvinnorna som styr. Sju av nio ledamöter i styrelsen är damer, vilket får betraktas som ovanligt i fotbollskretsar.
– Vi har dessutom två kvinnor på ordförandeposten. Det är bra eftersom vi har olika styrkor och kan jobba växelvis, anser HIF-basarna Solbritt Karlsson och Carina Åhman.

ANNONS
|

Karlsson och Åhman delar alltså på ansvaret i Hyltebruks största idrottsförening och väljer också att gemensamt svara på Hallandspostens frågor inför säsongsstarten.

Vad är bra med att ha många kvinnor i en styrelse?

– Det bästa med en fungerande styrelse är att det är olika människor med olika kunskap som tillför föreningen utveckling framåt och stabilitet. Det har inte med könet att göra.

Varför tror ni att det varit svårt för kvinnor att ta plats i en styrelse?

– Fotboll har en stark patriarkal historik.

Utvecklingsfrågor viktigast

Om ni tittar er runt omkring klubbarna i er närhet. Syns det även där att det är fler kvinnor som är med i olika styrelser i idrottsklubbar?

ANNONS

– Det är 50/50 i de flesta klubbarna i Hylte kommun.

Vad behövs för att få in fler kvinnor i styrelsearbete?

– Det handlar enbart om att vi respekterar varandra som individer.

– Vi har ju en hög procent kvinnor och där får fler män plats för att ha en 50/50-situation, men det viktiga är inte könet utan vad det finns för kompetens och vilja att föra föreningen framåt.

Vilka frågor tycker ni är viktigast att jobba med i Hyltebruks IF?

– Utvecklingsfrågor. Vikten att ”få med alla på tåget”. Det är viktigt att alla förstår betydelsen av att tillsammans få in medel och driva föreningen utan att behöva höja medlemsavgifter. Vikten att ledare spelare och föräldrar känner samhörighet med föreningen och är stolta över att tillhöra en snart 100-årig förening.

Far och dotter tränare i damlaget

Karlsson och Åhman har jobbat 15–20 år på olika poster i styrelsen och i Hyltebruks IF. Carina har dessutom en bakgrund som tränare och har själv spelat fotboll och innebandy medan Solbritt bara varit aktiv fotbollsspelare under en kort sejour som ung.

I damlaget, som gör en ny säsong i division 3 efter en femteplats i fjol, är Jens-Åke Olofsson huvudtränare tillsammans med bland andra dottern Emma.

ANNONS

Klubben hade goda förhoppningar om en bra placering även i år, men åtta startspelare från i fjol är borta på grund av graviditet och skador.

– Det såg väldigt bra ut i höstas och därför satte vi målet högt i år, men vi har tagit ner det målet och bygger för 2021 med många unga tjejer som nu får chansen att spela division 3-fotboll, säger Jens-Åke Olofsson.

Hyltebruks IF

Tränare: Jens-Åke Olofsson, andra säsongen.

Placering: Femma i division 3 damer.

Nya spelare: -

Förluster: Sandra Kripe, slutat.

ANNONS