Astrios kvalmatch till division 2 avgörs på Kärlekens konstgräsplan.
Astrios kvalmatch till division 2 avgörs på Kärlekens konstgräsplan. Bild: Lina Salomonsson

Kvaldraget – därför byter Astrio plan mot Malmö City

Kval till division 2 mot Malmö City på lördag – då väljer Astrio att byta plan. Istället för Söndrums ip blir det spel på Kärlekens konstgräs.
– Det har regnat mycket den senaste tiden och en bra konstgräsplan är bättre för oss än en geggig och hal gräsplan, tycker ordföranden Thomas Stålheden.

ANNONS
|

Astrio hade chans att greja en plats i division 2 nästa säsong redan förra helgen i en direkt avgörande match om seriesegern i Höganäs, men tappade 2–1 till 2-4 och får nu kvala i stället.

I den första kvalomgången av eventuellt två väntar Malmö City på hemmaplan med retur i den skånska storstaden nästa helg.

Normalt sett skulle matchen ha avgjorts på Söndrums ip, men Astrio väljer att flytta den till Kärlekens ip – en arena som klubben känner till väl eftersom laget tränar där under vintersäsongen.

Dessutom har Astrio fina minnen från Kärleken. Förra hösten säkrade Söndrumslaget DM-titeln efter seger på konstgräset mot division 2-laget Onsala.

ANNONS

– Det är av sportsliga skäl vi gör bytet och killarna i laget har själva varit inblandade i beslutet, konstaterar Thomas Stålheden.

Han fortsätter:

– Det var inget roligt väder i Höganäs och vi kände att vi vill ha bra förhållanden i underlaget i stället för att chansa. Därför bokade vi Kärlekens konstgräsplan.

Skyttekungen har viktig roll

Sten Preuss har gjort en ny bra säsong i den gulsvarta dressen och gjort tio mål på elva matcher. Han har en viktig roll i jakten på uppflyttning.

– Bussresan hem i söndags var inte rolig, men sedan har det ändå varit en bra träningsvecka och nu känns det mest kul att vi får en chans till, säger Preuss.

Vad vet du om Malmö City?

– Egentligen ingenting. Det enda jag har sett är att de fixade kvalplatsen i sista omgången, men jag tror att vi har goda chanser. Förutom förlusterna mot Falkenberg i Svenska cupen och mot Höganäs har hela hösten varit bra.

Slutbesiktning av konstgräsplan

Preuss har dock inga roliga minnen av tidigare kvalmatcher i karriären. Han spelade i Halmia när laget missade i kvalet 2016.

– Den gången var det kval uppåt, men 2018 var det kval neråt med Astrio och då åkte vi ur trean efter att ha förlorat mot Åsa, men nu vill vi sluta säsongen på ett bra sätt.

ANNONS

På Söndrums ip står snart en konstgräsplan klar, men det blir först efter säsongen som klubben kan träna och spela matcher där.

– Underlaget är färdigt och belysningen är bytt. Nu ska konstgräset läggas vilken dag som helst. I slutet av oktober är det slutbesiktning, säger Thomas Ståhlheden.

LÄS MER: Astrios herrar får kvala efter nervös halvlek

ANNONS