Kulusevski har testat positivt för covid-19 – missar EM-premiären

Först Dejan Kulusevski. Sedan Mattias Svanberg. Landslaget fick en mardrömsstart på uppladdningen i Göteborg med två positiva coronafall.

ANNONS
|

Landslaget landade i Göteborg under tisdagen. Kort därefter kom besked om att den planerade presskonferensen flyttades från 18:30 till 16:00.

Anledningen? Att Sverige drabbats av ett positivt coronatest.

Landslagsläkare Anders Valentin inledde presskonferensen med att bekräfta uppgifter om smitta i laget. Innan resan till Göteborg testades hela truppen, och det var där som det positiva testet visade sig.

– Vi skulle göra placerade PCR-tester på hela gruppen. Då berättade Dejan Kulusevski att han kände sig lite förkyld. Då tog vi ett snabbtest och det visade sig positivt. Då isolerade vi honom och vi har informerat hela gruppen. Vi hoppas att han har fått en lindrig variant. Han har haft det tidigare och fördelen i de flesta fall då är att det blir mindre smittsamt och ett lindrigare förlopp. Han har inte träffat någon annan spelare idag. Det finns mycket fakta som inger gott hopp om att han inte har smittat någon annan.

ANNONS

Dejan Kulusevski, som lämnades kvar på spelarhotellet i Stockholm, testades förra torsdagen också.

– Då var testet och snabbtestet negativt. Det var både vi och Uefa överens om, säger Anders Valentin.

Har andra spelare smittats?

– Vi har testat flera idag och får de svaren ganska snart. Om de skulle ha blivit smittade så har det hänt igår och då kommer deras prover inte vara positiva förrän senare i veckan. Om de skulle ha blivit smittade så visar det sig inte innan ett par dagar, säger Anders Valentin.

Den informationen skulle senare få korrigeras.

Dejan Kulusevski.
Dejan Kulusevski. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Fyra spelare i kontakt med Dejan

Förbundskapten Janne Andersson talade vidare om vad det här innebär för landslaget, som kliver in i EM nästa måndag mot Spanien – en motståndare som även de haft bekräftad smitta i laget.

– Det är klart det är jättetråkigt. Tråkigt för Dejan och totalt sett. Går inte komma ifrån. Det skapar en viss oro men vi hanterar det på det sättet som vi ska göra. Jag är trygg med läkarna som vi har, säger Janne Andersson.

Landslagschefen, Stefan Pettersson fick vidareutveckla hur landslaget tänkt när de lät spelarna vara lediga innan de återsamlades. Efter landskampen mot Finland den 30 maj gick samtliga spelare på ledighet innan truppen återsamlades den 2 juni.

ANNONS

Flera av de närvarande journalisterna på presskonferensen uppmärksammade att Kulusevski, i samband med ledigheten, hade synts till på bland annat en reklaminspelning.

– Det var ett beslut vi noga hade övervägt att ge spelarna ledigt. Det var ett beslut vi kände var helt rätt. Vi hade många spelare som hade varit inlåsta tidigare och skulle varit det nu, säger Stefan Pettersson.

Vidare meddelade landslaget att fyra andra spelare varit i nära kontakt med Juventus-spelaren under de närmsta dagarna.

– De kommer … vi har rekommendationer som gäller alla. Men vi ska försöka hålla ihop dem. Utomhus kan de träna med gruppen om de inte har symptom. Hålla vid sidan av inomhus och snabbtest de varje dag, säger Anders Valentin.

Missar Spanien-matchen

Janne Andersson berättade också att Dejan Kulusevski står över matchen mot Spanien. Han stryks däremot inte från truppen och ersätts inte av någon annan.

– Han är inte tillgänglig där som det ser ut idag, säger Janne Andersson.

Landslagschefen Stefan Pettersson om hur Dejan tog emot beskedet.

– Han var bedrövad att han var positiv. Men jag hörde att han bet ihop och han skulle bli frisk. Han får smälta det här och förhoppningsvis inte värre symptom än så här och får se när han är tillgänglig igen, säger Stefan Pettersson.

ANNONS

Anders Valentin om vad som gäller de närmsta dagarna för Kulusevski:

– Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vanligt folk är ju vara hemma i sju dagar. Det beror lite på hur mycket symptom han får. Vi hoppas på kort och lindrigt förlopp och vi får ta det därifrån. En vecka minimum, säger Anders Valentin.

Under tisdagskvällen genomförde landslaget, trots Kulusevskis positiva test, den planerade träningen. Ett pass som Mattias Svanberg avbröt efter samtal med Anders Valentin.

En stund senare kommunicerade landslaget att även Svanberg testat positivt.

– När samtliga testsvar kommit har det visat sig att Mattias Svanberg har fått ett positivt test. Mattias kommer inte träna med laget och isoleras nu på hotellet. Testet kommer analyseras igen och kompletterande testning kommer att göras, säger Valentin i en kommentar från landslaget.

Se hela presskonferensen i spelaren nedan.

ANNONS