Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Kontroversiellt mål när Halmia kvalföll

Halmia lyckades inte näta i medvinden – det gjorde IFK Uddevalla. Men målet som avgjorde premiären i division 1-kvalet var omdiskuterat. – Jag är helt hundra på att bollen var ute, säger Halmiabacken Egzon Maholli.

Kval till division

IFK Uddevalla 1

Halmia 0

Avgörandet i kylan, blåsten och det drivande regnet på Kamratgårdens konstgräs föll efter 29 minuter i första halvlek.

Uddevallas kapten Robin Jansson hann ifatt en boll ute vid sidlinjen till höger på egen planhalva och slog en 40-meterspassning till anfallaren Mahmoud Abed-Al-Mouti. Halmias mittbackar stannade upp och Mido, som Uddevallacentern kallas, kunde springa fri och slå in sitt 14:e mål för året.

Men var bollen över linjen innan Jansson slog passningen? 

– Jag är helt hundra på att den var ute och trodde att domaren skulle blåsa. Man ska spela tills domaren har blåst, men där var jag säker och jag tror att ”Mange” (Johan Mangfors) också var säker så vi stannade upp. Det är ett misstag helt enkelt, säger Egzon Maholli.

Halmias tränare Patrik Ingelsten var efteråt mer kritisk mot sina egna försvarare än mot domaren Andreas Ekholm, Trollhättan.

–  Oavsett om den är ute eller inte så får man inte gambla med att släppa en forward på det sättet. Det är surt att åka på ett så enkelt mål. Det hade varit lättare att förlora på en riktig dunderprestation av någon, säger han.

Den kraftiga blåsten i planens längdriktning präglade kvalkampen. Fysiskt starka Uddevalla hade vinden i ryggen under första halvlek och var bäst då, medan Halmia inte alls fick i gång i spelet.

Efter pausen klev halmianerna – som stöttades av en busslast medresta supportrar – på bättre och skapade så många chanser att en kvittering hade varit motiverad även om Uddevalla också hade en del kontringslägen.

Närmast 1–1 var Per Gulda med ett närskott som Uddevallas målvakt Simon Forslund styrde upp i ribban. Dessutom nickade Ola Lindh tätt utanför medan Forslund tippade inbytte Niclas Taubes tunga skott över målet.

– Vi får in mycket boll i boxen och hade vi haft lite flax så hade den studsat in. Men vi är inte riktigt där. Vi kändes lite oorganiserade sista 20–25 minuterna – man ser att viljan är så stor att göra någonting att vi nästan blir lite osynkade i våra positioner, säger Patrik Ingelsten.

Halmia förlorade dessutom den efterföljande, obligatoriska straffläggningen – som används för att skilja lagen åt om de slutar lika i sluttabellen – med 2–4. Maholli och Ervin Ribic gjorde Halmias mål.

Halmia möter nu FC Rosengård hemma nästa söndag (Örjans vall kl 14) varpå Rosengård–Uddevalla avslutar serien om två veckor. Gruppvinnaren möter sedan elvan från division 1 södra om en plats i ettan nästa år.

Fler lokala sportnyheter hittar du här