Flera matcher i de lägre serierna i fotboll har redan flyttats på grund av coronasmitta i lagen och till hösten kan nya utbrott skapa problem i matchkalendern. Genrebild.
Flera matcher i de lägre serierna i fotboll har redan flyttats på grund av coronasmitta i lagen och till hösten kan nya utbrott skapa problem i matchkalendern. Genrebild. Bild: Håkan Johansson/Arkiv

Klubbar hoppas undvika ny coronasmitta i höst: ”Blir jobbigt”

Coronapandemin slår mot alla delar av samhället, så även mot de lägre serierna i fotbollen. Coronasmitta fick matcher att flyttas från vår till höst och nu hoppas lagen undvika att behöva flytta matcher när serien drar igång igen.
– Det blir jobbigt. Det finns inga luckor, säger Johan W Jönsson, fotbollsansvarig i Lilla Tjärby.

ANNONS
|

Coronapandemin sköt upp fotbollssäsongen på alla nivåer och alla serier från förbundsserierna och neråt spelar bara enkelmöten. På elitnivå kan lagen inte ställa in matcher på grund av enstaka fall, men det går i de lägre serierna.

Flera lag i Halland flyttade matcher i juni efter att fall av covid-19 konstaterats i respektive trupp. Bland dem var Lilla Tjärbys, Ysbys och Knäreds herrlag, som alla flyttade matcher till i höst istället.

– Det var inte så svårt egentligen. Det kändes rätt självklart att vi skulle avbryta verksamheten, säger Johan W Jönsson, fotbollsansvarig i Lilla Tjärby och får medhåll:

– Vi kände att vi hade ett par som var sjuka så av respekt till motståndarna så kom vi fram till att vi ställer in när vi har aktiv smittspridning i laget, säger Tomas Karlsson, tränare i Ysby.

ANNONS

När lagen nu förbereder sig för höstsäsongen betonar klubbarna vikten av att alla följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Det vi framförallt har tryckt på är att det absolut inte ska vara någon som kommer med förkylningssymptom och det ska man stanna hemma med, säger Johan W Jönsson.

Samtidigt ser laget att ett nytt utbrott skapa problem med spelschemat, som redan är späckat i höst.

– Det är redan tajt med matcherna tack vare att vi fick flytta två matcher och vi har fått ändra serien redan en gång så det är väldigt tajt med matcherna, säger Monia Bengtsson, fotbollsansvarig i Knäred.

Hallands fotbollförbund är tillfreds med hur lagen som drabbades i våras skötte situationerna.

– Samtliga fall vi hade under vårsäsongen så bestämde föreningarna gemensamt att man flyttar fram det här. Och det har fungerat alldeles utmärkt i föreningarna, säger Mikael Hansson, ordförande i HFF:s tävlingskommitté.

Han menar att det går att lösa med spelschemat i höst, även om matcher behöver flyttas. Fokus ligger på att spela klart representationsserierna på dam- och herrsidan.

– Skulle vi inte spela alla matcher i en utvecklingsserie är det inte avgörande för det är inga kvalificeringar uppåt på det viset. Utan det är representationsserierna som är viktiga. Jag ser lovande på det här, säger Hansson.

ANNONS

– Vi skapar inga problem i teorin utan vi får ta dem efterhand som de kommer. Men vi har luft i programmet så att det finns möjlighet att spela klart.

ANNONS