Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kan vara sista chansen för den gyllene trion

Ni inser vad det är som står på spel i natt, va? Sverige springer ut på Commonwealth Stadium för att rädda ett VM och ett OS i en och samma rörelse. Och det kan vara sista chansen för landslagets gyllene trio. Ni inser att ni måste kolla, va?

Ja, jag fattar. Matchen spelas klockan två på natten svensk tid och det är mitt i veckan och ni har jobb att sköta. Jag fattar om ni inte orkar. Men om det är någon gång som man ska komma hålögd till jobbet och unna sig en minitupplur under morgonmötet så är det faktiskt i morgon.

Det är ju så väldigt mycket som står på spel här.

Australien är en svår motståndare. Alla här pratar om hur det unga laget utvecklats sedan Sverige slog dem i kvartsfinalen 2011 och ”The Matildas” säger själva att det är nu de peakar, att det här ska bli deras bästa mästerskap hittills.

Och Sverige då? Denna stolta fotbollsnation som en gång i tiden tillhörde giganterna på herrsidan, men som i dag väcker betydligt större respekt och fruktan på damsidan. Var står Sverige i dag, eller snarare i natt?

Svaret är att det här landslaget är en riktigt stark upplaga. Efter den gyllene generationen med Hanna Marklund, Malin Moström, Hanna Ljungberg och alla de andra som vann silver 2003, har nya stjärnor tänts. Sverige har fortsatt att leverera världsspelare till en sport vars globala genomslag växer för varje sekund. Nilla Fischer, Caroline Seger och Lotta Schelin – Pia Sundhages älskade centrallinje – håller yppersta världsklass och har till två tredjedelar ( vi väntar fortfarande på att Schelin ska explodera) visat det i det här mästerskapet.

Det som slår mig nu, i ett Edmonton där solen har brutit fram, är att det faktiskt kan vara den sista riktigt stora chansen för denna gyllene trio.

Alla tre blåser de ut 31 ljus på nästa födelsedagskalas och det är en ålder att ta på allvar, inte minst inom den skadefyllda damfotbollen där spelarkarriärer inte sällan är över innan 30-årsdagen. Att lirare som Johanna Frisk (född -86) Emelie Ölander (född -89) och Johanna Almgren (född -84) alla förhåller sig till VM som skribenter och experter i stället för som spelare är bevis nog för det.

Och exakt vad som kommer efter Schelin och gänget vet vi faktiskt inte. Visst, vi har fått se unga spelare som Elin Rubensson och Amanda Ilestedt ta för sig här i Edmonton, men kan de axla ansvaret fullt ut den dagen centrallinjen tackar för sig? Det är en fråga som kan komma att kräva sitt svar snarare än någon hoppats på.

Nattens 90 minuter avgör allt. Vid förlust är VM över och då blir det heller inget OS. Då slutar Pia Sundhage och då är det troligt att den gyllene trion har gjort sitt sista mästerskap tillsammans.

Vinner Sverige lever både VM- och OS-drömmen vidare.

Ni inser att ni måste kolla, va?

Fler lokala sportnyheter hittar du här