Halmia är en av de klubbar som från och med nu får möjligheten att släppa in upp till 50 åskådare på sina matcher.
Halmia är en av de klubbar som från och med nu får möjligheten att släppa in upp till 50 åskådare på sina matcher. Bild: Carl Fredrik Johansson

Jubel efter publikbeskedet: ”Oerhört glädjande”

Svenska fotbollförbundet tillåter upp till 50 personer på fotbollsmatcher från division 1 och neråt. Ett glädjande besked för många lokala fotbollsklubbar.
– Händer inte något är jag rätt säker på att det kan släppas in fler inom kort, säger Halmias klubbchef Leif Jönsson.

ANNONS
|

Under måndagen meddelade Svenska Fotbollförbundet att man lättar på restriktionerna mot publik på fotbollsmatcher.

Från division 1 och neråt på dam- och herrsidan samt i ungdomsfotbollen kommer det tillåtas att maximalt 50 åskådare får se matcherna om alla riktlinjer, bland annat att det måste vara ett avstånd på 1,5 meter mellan icke-familjemedlemmar och att det finns handsprit tillgängligt, följs.

För Halmia betyder det att man kan släppa in publik på Örjans Vall när herrlaget tar emot Assyriska på lördag.

– Det är så klart oerhört glädjande att bestämmande myndigheter börjar släppa på det lite och lita på oss arrangörer att vi sköter det. 50 eller 49 personer är ändå bra mycket fler än 0 och vi kan få lite stämning runt det hela, säger Halmias klubbchef Leif Jönsson.

ANNONS

Exakt vilka det är som ska få komma in kommer Halmia besluta om på ett styrelsemöte under tisdag kväll.

– Det är angenäma bekymmer. Ska man göra en teckningslista eller en annan typ av lista? Är det först till kvarn eller sponsorer eller medlemmar eller anhöriga till spelarna som ska få förtur? Det är nog många som vill komma.

Ett steg mot större publik

Leif Jönsson räknar med att Halmia kommer ta ett normalt inträde. Ett tillskott som är viktigt för klubbar att nu få.

– Rent generellt har vi lyckats hålla oss balanserat, men alla tusenlappar är välkomna.

Tror du att det här ett steg i riktning mot att fler får komma på matcherna?

– Det tror jag absolut, men det är på ett villkor och det är där arrangören är så extremt viktig så alla följer det här nu och inte gör övertramp så det får negativa konsekvenser för då lär det inte bli det. Men om alla följer det och det inte händer något är jag rätt säker på att det kan släppas in fler inom kort.

Laholm jublar ikapp

Även i Laholms FK möter man beskedet med glädje.

– Det är skönt för hela verksamhetens skull. Det underlättar väldigt mycket när det kommer till barn- och ungdomsmatcher, säger Peter Åberg, sportchef.

ANNONS

Klubben sitter nu och kollar på hur man ska lösa det rent praktiska, men klart är att publik kommer och att lagen kan starta igång kioskverksamheten.

– Vi har tappat tillräckligt med pengar så nu måste vi försöka ta igen det. Våra största utgifter är domarna på hemmamatcherna så det gör att vi täcker lite av den kostnaden. Inte fullt ut, men lite grann i alla fall, säger sportchefen.

”Är det spelarna lever för”

För seniorlagen menar Åberg att lagen åtminstone får ha lite publik blir betydande.

– Inramningen har blivit lite mycket träningsmatch över seriematcherna. Så ska det inte vara för vi tränar väldigt mycket och länge för seriematcherna. Det är lite det här spelarna på den här nivån lever för, att få visa upp sig inför nära och kära. Så det är jag helt övertygad om att det kommer att ge lite extra, säger Åberg.

Även HBK dams tränare Fredrik Andersson ser positivt på det nya beslutet.

– Det är positivt att det är ett första steg att ta in publik igen. Kanske kan det gå snabbt till att man dubblar det antalet till 100 personer eller 500 som man hade som gräns innan, säger Andersson.

En annan bild av beskedet ger Astrios ordförande Thomas Stålheden som inte tycker de nya riktlinjerna gör någon större skillnad.

ANNONS

– Det är väl kul att några får titta men i min värld så är det likadant som det har varit tidigare. Så länge det håller sig på 50 personer känner jag att det inte gör någon större skillnad.

– Pengarna vi eventuellt skulle fått in på kioskverksamhet och entréavgift är småpotatis i det stora hela om jag ska vara riktigt ärlig. Så det kommer vi inte ha som det ser ut nu. Det hade varit skillnad om det var 150 personer på matcherna så vi kommer jobba på samma sätt som tidigare, säger Stålheden.

LÄS MER:Publik tillåts på fotbollsmatcher i Halland

LÄS MER:Haglunds besked i publikfrågan – Jönsson hyllar norska valet

ANNONS