Janne Anderssons fina gest till Alets IK – stipendium i pappas namn

Han är Sveriges förbundskapten i fotboll och har tränat storklubbar som Halmstads BK, Örgryte IS och IFK Norrköping. Men det är den lilla moderklubben som är störst i Janne Anderssons hjärta – Alets IK.

ANNONS
LocationHalmstad||

Och därför instiftar han nu ett eget stipendium i sin pappa Olles namn, Olle-stipendiet på 5 000 kronor, som varje år ska tilldelas en välförtjänt ledare, spelare, ungdomstalang eller medlem i föreningen.

– Jag har länge gått och klurat på hur jag kunde hjälpa och stötta klubben och kom till slut fram till den här idén, ett stipendium i farsans namn. Till en början fem år framåt, men det lär väl bli mer än så, förklarar Janne.

Att det blev just Olle-stipendiet beror naturligtvis på att Jannes pappa Olle Andersson under 20 år, fram till 1991, var ordförande i klubben och också den som lät uppföra Alestugan.

ANNONS

– Så det här blir mitt sätt att dels stötta Alet, dels hylla min far, förklarar Janne.

Själv växte han upp i Söndrum och cyklade till träningen med Alets IK.

I sin sista match som aktiv 1992, satte han en praktfull punkt på den aktiva karriären genom att bli femmålsskytt(!) mot Vapnö.

Då hade han redan påbörjat sin ledarkarriär som skulle innebära att han både har varit tränare för ungdomarna samt dam- och herrlaget i klubben.

– Så det är min klubb, inflikar Andersson.

Och Alevallen hans arena. För i samband med en intervju för ett tag sedan fick han frågan om vilken som var hans favoritarena i hela världen.

– Då svarade jag Alevallen. Reportern tittade lite konstigt på mig innan han undrade hur många åskådare som Alevallen tar och då svarade jag att det beror på hur tätt man står eftersom det inte finns några läktare... skrattar Janne.

– Flera av dem som var med när farsan levde är fortfarande verksamma i klubben och det gör det extra roligt att då kunna få instifta ett stipendium i hans namn.

Tanken är att stipendiet – där han har skänkt 25 000 kronor att fördelas över fem år – ska delas ut varje år av Janne själv i samband med Alet-dagen på hösten.

ANNONS

Men på grund av corona-pandemin blev det annorlunda den här gången, både vad gäller tidpunkt och mottagare.

– Ja, tanken är ju att det ska gå till en enskild medlem och allt var bokat till den 30 augusti. Men i rådande tider vill jag i stället ge det till moderklubben för att hjälpa till i en tuff ekonomisk verklighet och dessutom nu så att det kommer till nytta direkt.

För Janne medger att han är orolig för småklubbarna som han vurmar för.

– Jag vill och hoppas verkligen att seriefotbollen på elitnivå kommer igång i mitten av juni för annars blir det tufft. Men jag är ännu mer orolig för alla småklubbar och dess ungdomsverksamhet och alla människor som ska orka jobba ideellt. För den samhällsnyttan som idrotten, och i det här fallet fotbollen, gör är ovärderlig.

ANNONS