Janne Andersson om Sveriges gyllene VM-låt

Janne Andersson och – Gyllene Tider med Linnea Henriksson. Det blir mycket Halmstad på fotbolls-VM i Ryssland i sommar då Gyllene Tider står bakom den officiella VM-låten, ”Bäst när det gäller”.

ANNONS
|

– Jag har inte varit inblandad i processen eller delaktig i beslutet, men tycker förstås att det är jätteroligt eftersom man blir ännu mer Halmstadpatriot när man har flyttat från stan, säger Janne till HP-sporten.

Det var ändå Janne som kopplade ihop Gyllene Tider med Svenska fotbollförbundets marknadsavdelning och snart var – ursäkta uttrycket, bollen i rullning.

– Jag känner ju Micke Syd sedan vi var små då hans kusin bodde nästan granne med oss i Söndrum. Och på den vägen är det så när han vid ett tillfälle frågade hur det går till hänvisade jag honom till rätt personer. För musik överlåter jag till andra, skrattar Janne.

ANNONS

– Det är ju jättestort! Jag kommer ihåg Ges-sommaren 1994 och kan fortfarande minnas den känslan. Och det är den som vi hoppas kunna bidra med, säger Micke Syd själv om låten som spelades in i mars.

På förbundets hemsida fyller Per Gessle i:

– Att skriva den officiella låten är förstås en gigantisk utmaning som man inte kan tacka nej till. Hela Sverige, ja hela världen, är engagerade i fotbolls-VM så vi i GT blev enormt stolta när vi blev tillfrågade.

– Jag hade faktiskt haft titeln i huvudet ett tag, men nu fick man ju en anledning att skriva färdigt en text också. Det blev dels en liten historia om ett par som är bäst när det gäller men också en text fylld av fotbollsreferenser som de flesta känner igen. Linnea Henriksson var med oss på vår senaste turné för några år sedan och vi blev superglada att hon vill vara med på den här resan också, säger Per och beskriver låten:

– Som när Halmia tar ledningen på Örjans vall en vacker dag...

Anders Herrlin håller med:

– Det finns så många dåliga exempel på fotbollslåtar och vi ville undvika sådant. Det här är en låt om kärlek, som fungerar till fotboll också. En klassisk Gyllene Tider-låt med orgel och en bra refräng, men som också låter som 2018, säger han till TT.

ANNONS

Janne Andersson själv har ännu inte hört låten.

– Nej, men känner jag Gyllene Tider rätt så blir det riktigt bra. Och då är det upp till oss i landslaget att på VM matcha låtens kvalitet.

Vilket förhållande har du själv till Gyllene Tider?

– Jag är ju uppvuxen med Gyllene och har följt både deras och Roxette resor som stolt Halmstadbo. Sedan var ju min brorsa Uffe i branschen och kände på så sätt flera i kretsen.

Favoritlåt?

– Det finns ju så många... ”Gå & fiska!”, ”Flickan i en Cole Porter-sång”, massor... Fast det får nog ändå bli ”Kung av sand”.

Plötsligt har idrottslåtar blivit Gessles nya nisch. Det är bara några veckor sedan som VM-låten ”Name you beautiful” till bordtennis-VM i Halmstad (29 april–6 maj) presenterades – en låt skriven av Gessle ihop med Halmstad-duon Galavant (Sebastian Atas och Victor Sjöström) samt Viktor Broberg och framförd av Gessle och Helena Josefsson.

Men hur Sveriges gyllene låt till fotbolls-VM 2018 låter får vi veta först i samband med att VM-truppen samlas i slutet av maj.

ANNONS