Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Janne Andersson om EM – och husköpet i Halmstad: ”Pratat länge om det”

Slutet på sommarens EM blev så abrupt att Janne Andersson fortfarande inte har smält det.
För HP berättar förbundskaptenen om ett pågående ”sorgearbete”, varför han vill ha VAR i Sverige, hur han försöker lura landslagsledarna – och att han har köpt hus i Halmstad igen.
– Det kommer nog bli mer Halmstad framöver och det ska bli jätteroligt, säger Janne Andersson.

LYSSNA PÅ PODDEN MED JANNE ANDERSSON HÄR

I nästan 60 dagar hade Janne Andersson andats, tänkt och levt fotbolls-EM. Chanser för att boka en kvartsfinalplats mot England i Rom saknades inte.

Två ödesdigra situationer senare tog allt ändå obarmhärtigt slut i åttondelsfinalen mot Ukraina.

Marcus Danielsons röda kort följdes av Artem Dovbyks segermål i slutminuten av förlängningen och skickade Sverige på tidig semester.

– Jag fick avvänja mig från EM när jag kom hem för jag var helspeedad och så inställd på att vara kvar längre. Jag fick ta fem dagar och klippa gräset, gå ut med vår hund Konrad, ställa in grejer i diskmaskinen, åka och handla, tvätta bilen, det som är normalt, berättar Janne Andersson när han gästar HP:s podd Bakom rubrikerna.

Men sortin från EM har han fortfarande inte smält.

– Nej, det har jag inte kan jag säga. Att komma in i det omklädningsrummet efter går inte att beskriva. Tomheten var jobbig. Jag visste att det för en del spelare förmodligen var det sista de gjorde i landslaget och de var värda ett bättre slut än att åka dit som vi gjorde. Det är svårsmält.

– Om jag ska beskriva det är det någon form av sorgearbete som man går igenom. Och då ska vi absolut inte jämföra, för jag har varit med om mycket större sorger i livet än det här så klart med anhöriga som går bort, men om man ser det professionellt.

När Janne betygsätter Sveriges EM blir det ändå klart godkänt.

– Vi gick vidare från gruppen för första gången sedan 2004, vi vinner gruppen före Spanien och förlorar inte någon match under full tid. För mig finns det inte något annat än klart godkänt.

Janne Andersson är för VAR trots utvisningen

Utvisningen på Marcus Danielson kom efter en av många VAR-granskningar. Precis som när HBK med Janne Andersson som ny huvudtränare snuvades på SM-guldet 2004 av Malmö FF i den allra sista omgången efter 1–1 hemma mot IFK Göteborg har Janne inte tittat på matchen i efterhand och tänker inte göra det heller.

– Men utan VAR hade det nog inte blivit en utvisning.

Är du för eller emot VAR?

– Efter det här har jag börjat tveka lite, skrattar Janne.

– Nej, jag kan tänja på gränser lite grann och man försöker påverka, men jag kan inte fuska. Det finns inte i min värld. Jag blir galen om någon fuskar. För mig ska rätt vara rätt och kan det bli mer rätt med VAR så borde det någonstans vara det riktiga.

Men då vill Janne ha tydlighet när VAR ska användas – och han gillar inte hur det fungerade under EM där VAR-rummet inte gick emot huvuddomarens domslut.

– Då är det ingen mening att ha det. Har jag gjort rätt eller inte som domare, den ödmjukheten måste finnas och VAR måste vara tydligt i det så det blir rätt. Där någonstans landar jag i att blir det rätt då tycker jag att det är bra.

Vill du ha VAR i Allsvenskan?

– Ska vi ha det internationellt så ska vi nog ha det i Sverige.

Janne reagerar starkt på hatet: ”Kan inte ha det så i samhället”

Under EM blev filmningar återigen ett hett diskussionsämne. Janne Andersson säger att han hade tagit ett allvarligt snack om en av hans spelare filmat sig till en fördel, även om den varit avgörande.

– Det är domaren som sköter matchen, men rent fusk hade jag inte varit stolt över. Det hade jag haft svårt att vara riktigt glad över och det är 100 procent ärligt.

– Jag vill ju vinna i allt jag gör och då tror folk att man är beredd att fuska, men jag skulle aldrig... Vi spelade krocket häromdagen och då var det folk som flyttade kloten och jag blev galen. Följ reglerna!

Janne Andersson reagerar också starkt på den hatstorm i sociala medier som drabbade de engelska straffmissarna i finalen, Marcus Rashford, Jadon Sancho och Bakayo Sako, men som även den svenske landslagsanfallaren Marcus Berg fick mot sig efter missarna mot Spanien i gruppspelsmatchen.

– Jag tycker det är förfärligt. Att man kan sitta och skriva i stort sett vilken skit som helst och ge sig på människor på det sättet utan konsekvenser, så kan vi inte ha det i vårt samhälle. Nu läste jag att det var fyra stycken som blivit häktade för det (meddelanden till de engelska spelarna) och det måste vara så för vi kan inte ha det så här.

Landslagsledarnas practical jokes

Att vara iväg på mästerskap är speciellt. Under tiden i EM-bubblan pratade Janne Andersson med hustrun Ulrika, som han beskriver som ett jättebra stöd, varje dag.

Men Janne hämtar också kraft i relationen med ledarna närmast honom där assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren, analytikern Christoffer Bernspång, förre HBK-tränaren Lasse Jacobsson (scout) och målvaktstränaren Maths Elfvendal ingår.

– Vi är tillsammans från att vi vaknar till att vi går och lägger oss och det är en fantastisk känsla. Vi har så roligt och mycket av tiden går ut på att reta mig.

Det blir mycket practical jokes – och Janne har en speciell favorit.

– Min favorit är att skicka av folk på fel våning när vi åker hiss. Peter Wettergren blir omedelbart känslomässig. Men jag åker dit själv också, skrattar han.

– Det är barnsligt ibland, men det får det vara. Kan man ha roligt tror jag att det blir bättre. Bara för att man har ett jobb som engagerar många kan man inte gå runt och vara allvarlig hela tiden. Man måste få pysa ut här och var och det är vi ganska bra på det här gänget.

Janne och Ulrika har köpt hus i Halmstad igen

Snart kommer Janne Andersson resa runt och titta på landslagsaktuella spelare igen.

Men han har tid att vara ledig också.

Och avslöjar att han från och med nästa år kommer vara mer i Halmstad igen.

– Vi har faktiskt köpt ett boende så vi kommer vara här lite mer. Äldsta dottern som bor i Skåne med sin familj kommer också flytta hit och då kommer vi vara mer i Halmstad.

Är det en villa eller sommarstuga som ni har köpt?

– Vi har köpt ett kedjehus så det är mitt emellan. Vi har pratat länge om att köpa något boende så att vi kan vara här periodvis för med det här jobbet kan man ju faktiskt det. Jag är inte fysiskt bunden att vara på Lidingö. Därför kommer det bli att vi kommer vara här lite mer och det ska bli jätteroligt.

Vad har du för måsten när du är i Halmstad?

– Att cykla runt och kolla så att man inte har ändrat för mycket. Jag blev chockad för ett par år sedan när det helt plötsligt stod tre stycken 22-våningshus vid Norra utmarken som jag inte hade sett.

– Jag cyklar även till kyrkogården och hälsar på min far, Kjell Arildsson och Stig Nilsson som ligger på Söndrums kyrkogård. Det är måsten. Och att träffa kompisar och familj.

Men trots att Sveriges förbundskapten är uppvuxen i sommarstaden Halmstad är han inte mycket för att bada.

– Nej, vi promenerade i Grötviks hamn i morse och alla som kom dit badade utom jag som satt på piren och väntade. Det är så kladdigt, man blir blöt och måste torka av sig, få på kläderna igen och så ska man hem och då blir man lika svettig på en minut igen. Då kan jag lika gärna sitta och titta på, skrattar Janne.

Det låter nästan som ett vetenskapligt resonemang för om det är värt det eller inte?

– Helt rätt! Det är inte värt det.

Fler lokala sportnyheter hittar du här