Janne Andersson i coronakarantän – missar landskamper

Janne Andersson sitter i självkarantän. Efter att en närstående familjemedlem testats positivt för covid-19 står det därmed klart att den svenske förbundskaptenen missar onsdagens landskamp i Köpenhamn mot Danmark.

ANNONS
|

Det gör även de fem svenska spelarna i Premier League, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester U, Robin Olsen, Everton, Emil Krafth, Newcastle, Ken Sema, Watford, och Filip Helander, Glasgow Rangers efter coronautbrottet på danska minkfarmar som gör att Storbritannien nu kräver två veckors karantän för alla som varit i Danmark.

– Om spelarna behöver sitta i karantän längre än fem dagar efter landslagssamlingen finns det inget krav på klubbarna att släppa spelarna. I det här fallet släpps inte våra spelare iväg till matchen mot Danmark. Däremot släpper klubbarna spelarna till de två andra matcherna, mot Kroatien och Frankrike, säger landslagschefen Stefan Pettersson till förbundets hemsida.

ANNONS

Och Janne Andersson kommenterar på samma sida:

– Det är speciella tider vi lever i. Nu blev det så här och det gör att vi kommer att ta in några spelare till Danmarksmatchen, säger förbundskapten Janne Andersson till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Själv har han, liksom övriga truppens spelare och ledare, dock testat negativt.

– Men om han har smittats kan det ta flera dagar innan ett test blir positivt, därför blir det hemmakarantän och ett nytt test kommer att genomföras i slutet av kommande vecka, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Där beklagar sig även Janne själv över den uppkomna situationen:

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt, men det är bara att acceptera situationen. Peter Wettergren tar över chefskapet i min frånvaro, i övrigt är allt annat lika. Jag kommer att vara tillgänglig hemifrån och ha löpande kontakt med Peter och övriga ledare, säger Janne Andersson.

Om det då blir som när HBK-managern Magnus Haglund tvingades coacha matchen mot Ljungskile via mobilen hemifrån villan i Mellbystrand återstår att se...

Därmed missar den Halmstad-bördige förbundskaptenen Sveriges två kommande matcher i landslagssamlingen eftersom han redan är avstängd i Nations League-matchen hemma mot Kroatien den 14 november sedan han dragit på sig ett andra gult kort mot Portugal senast.

ANNONS

Matchen mot Kroatien kan bli helt avgörande för Sverige vara eller icke vara i A-gruppen, där laget efter fyra raka förluster fortfarande kan klara sig kvar vid en eventuell seger.

Då är den brittiska kvintetten också tillbaka.

Gruppspelet i Nations League avslutas sedan borta mot Frankrike den 17 november.

ANNONS