Ingelsten-effekten gav omedelbar utdelning

Patrik Ingelsten fick en flygande start som ny Halmia-tränare. Två mål av Joe Sise vände underläge med 1–2 till seger med 3–2 (1–1) borta mot Torslanda. – Jag är supernöjd med insatsen, säger Ingelsten.

|

Division 2 västra Götaland

Torslanda2

Halmia3

Förra gången Halmias herrar spelade en seriematch utan att tränaren hette Peter Lindau var i september 2007.

Patrik Ingelsten – som ersatte Lindau efter 2–3-förlusten i vårepilogen mot Helsingborgs IF:s akademi – fick se sitt lag ta ledningen redan efter sju minuter (Ervin Ribic efter hörna) och hamna i 1–2-underläge tre minuter in på andra halvlek.

Men sedan slog Joe Sise till – båda gångerna efter bollvinster på mittplan och framspelningar av Ervin Ribic. Sise hängde in 2–2 i bortre krysset i 53:e minuten och slog kyligt in segermålet frispelad i 75:e – bara minuter efter att Torslanda hade haft ett stolpskott.

Efteråt hyllade Ingelsten – som även gjorde ett kort inhopp som högerytter i slutminuterna – sina adepter:

– Löpinsatsen och kämpainsatsen som alla gör i dag är magisk. Sedan kan vi spela bättre fotboll än vad vi gjorde. Men det var kul att se omställningsspelet med de löpningar som blir och bollvinsterna centralt, säger han.

Rent taktiskt formerade Ingelsten laget i en 4–2–3–1-uppställning med Ribic och Max Eggertsson som ”sittande” mittfältare. Hårdjobbande Eggertsson är tveklöst tillbaka på sin rätta plats efter gästspelet som högerback.

Halmias spel var lite rakare, lite längre och lite direktare. (Det hindrade dock inte att man stundtals återföll i gamla synder och fastnade i sidledsspel på mittplan.) Laget kändes heller inte lika sårbart på defensiva omställningar.

Halmia gick genom segern förbi Torslanda i tabellen och upp på tionde plats. Närmast väntar derby mot nian Ullared på lördag. Då är även mittfältaren Anton Jonsson, ny från Laholm, tillgänglig efter sin avstängning.

Halmia hade dessutomhoppats kunna presentera en ny anfallare i form av ghananen Lord Ofosuhene, som gjorde tre allsvenska matcher för Falkenberg i våras innan han bröt foten.

Halmia hade till och med löst finansieringen av Ofosuhene genom externa tillskott – men övergången stoppas av Svenska Fotbollförbundets representationsbestämmelser, som säger att spelare som inte är EU/EES-medborgare och som saknar permanent uppehållstillstånd i Sverigeinte får anställs av ett division 2-lag.

– Det är en ny regel från 2016 att man kan inte signa den typen av spelare, det gäller bara division 1 och uppåt. Vi har försökt gå via samarbete med andra föreningar, men det är stopp där också. Tyvärr, säger Halmias klubbchef Leif Jönsson.