Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmia vann den gångna säsongens historiska, första seriederby på damsidan mot Halmstads BK med 4–2. Men inför 2021 har ärkerivalerna placerats i varsin serie. Bild: Krister Andersson/Bildbyrån/arkiv
Halmia vann den gångna säsongens historiska, första seriederby på damsidan mot Halmstads BK med 4–2. Men inför 2021 har ärkerivalerna placerats i varsin serie. Bild: Krister Andersson/Bildbyrån/arkiv

Inga derbyn nästa år – HBK och Halmia i olika serier

Det skiljer bara 100 meter mellan deras fotbollsplaner.
Men Halmias och HBK:s damlag skiljs åt och hamnar i varsin division 1-serie nästa år.
– Det är sjukt tråkigt att derbyna inte blir av, säger Halmias tränare Peter Blomqvist.

Svenska Fotbollförbundet splittrar de fyra division 1-lagen från södra Halland i serieförslaget för 2021, som nu är ute på remiss.

Halmia får spela kvar i den mellersta Götalandsettan och får sällskap av nyuppflyttade Astrio. Men Halmstads BK flyttas över till den södra ettan, där Laholm spelar kvar.

Både lagen och publiken – om den släpps in – går därmed miste om en rad intressanta derbyn.

– Att vi hamnar i södra serien har jag inga synpunkter på, men det är jättetråkigt att vi inte hamnar i samma serie som Astrio och Halmia. För intresset i Halmstad hade det varit väldigt festligt att ha de här derbymatcherna, säger HBK:s tränare Fredrik Andersson.

– Det är jättetråkigt när det är så mycket fokus kring damfotbollen. Halmia och HBK är ju något speciellt med herrarnas tradition och damerna har ärvt den prestigen. Men tittar man på det geografiskt så är det väldigt tydligt indelat. Det måste bli något Halmstadlag i södra serien tyvärr, säger Peter Blomqvist i Halmia – som vann årets derby mot HBK med 4–2.

Klubbarna kommer lämna synpunkter

Klubbarna har möjlighet att lämna synpunkter på serieförslaget via Hallands Fotbollförbund senast den 27 november. Det tänker både Halmia och HBK göra.

– Om leder det någon vart är jag inte säker på, men lite nyfiken på hur de resonerar är jag, säger Fredrik Andersson.

Peter Blomqvist:

– Jag tror inte att vi kommer att kunna påverka något för de är ganska stenhårda med att det är geografisk indelning som gäller.

LÄS MER: Fyra lag i division 1 kittlar – men farhågor finns

LÄS MER: Målvakten blev måldrottning: ”Har lite fördel”

Fakta: Serieförslaget

Division 1 mellersta Götaland: Astrio, Halmia, Qviding, Göteborgs DFF, Husqvarna, IFK Värnamo, Mariebo, Bergdalen, Örby, Nittorp, Ulricehamns IFK, Kenty.

Division 1 södra Götaland: Laholm, HBK, Hällaryd, Nättraby, Emmaboda, Färjestaden, Eskilsminne, Rosengård B, Hittarp, Hammenhög, Bromölla, Trelleborgs FF.

Fler lokala sportnyheter hittar du här