Camilla Berggren och Lars-Erik Karlsson har följt Olivia Schoughs karriär från första början. Bild: Mattias Nilsson
Camilla Berggren och Lars-Erik Karlsson har följt Olivia Schoughs karriär från första början. Bild: Mattias Nilsson

Inför OS-semifinalen: "Man känner stolthet"

OS-semifinalen på mytomspunna Maracanâ-stadion blir den största matchen hittills i Olivia Schoughs karriär. Men allt började i Torup. – Framför allt känner man stolthet. Det är roligt för tjejerna, ja även killarna, att det finns en som spelar i landslaget som kommer härifrån, säger Camilla Berggren, ordförande i Torup/Rydö FF.

ANNONS
|

I kvällssolen tornar den vackra kyrkan upp sig. En vänstersväng vid Brännöbagarns konditori och lång utspark senare är man framme vid idylliskt belägna Torulunds IP. Där möter Olivia Schoughs första tränare, Lars-Erik Karlsson,upp. En stund senare ansluter även Camilla Berggren. De minns när den där sexåriga tjejen dök upp på idrottsplatsen för första gången. Året var 1997.

–Det skulle startas lag för nioåringar och min andra dotter (Frida) är jämngammal med Olivias storasyster (Lovisa). Till saken hör att jag och deras mamma Carin var arbetskamrater och hon frågade om Olivia kunde få vara med och träna för hon var så intresserad. Från första stund var hon del av laget, trots att hon var tre år yngre, minns Lars-Erik Karlsson.

ANNONS

–Hon var väldigt kortväxt jämfört med de andra, men spelmässigt märktes ingen skillnad. Hon hade en fantastisk teknik, fortsätter han.

Men det var inte så enkelt i början.

Det tog bara tre träningar sen kom Carin Schough fram och sa: ”Olivia vill gärna träna, men helst slippa spela matcher” och Lars-Erik, som redan sett talangen, undrade förstås varför.

Svaret blev: ”hon förstår inte vad tränaren säger.

–Jag pratade med laget som jag gjorde med nioåringar, hon var ju med på alla sätt annars, men var ju bara sex år. Hon förstod inte instruktioner, och sen kunde hon inte ramsan i ringen som tjejerna körde innan match, säger Lars-Erik och ler.

Men med tiden lärde hon sig.

Och tekniken hade hon redan som naturlig gåva.

–Den var exceptionell. Första säsongen på sjumanna, jag vet inte var hon lärt sig allt, men det var inte här! Det var överstegsfinter och snurrdribblingar, och hade hon kört en motståndare på kanten, så i stället för att passa kunde hon gå tillbaka och dribbla bort henne igen, säger Lars Erik.

När förstod ni att det skulle bli något stort av henne?

–Tidigt de första åren, bara hon växte till sig. Man visste att behåller hon sitt försprång och intresse måste det bli landslaget, säger Karlsson.

ANNONS

–Carin berättade för mig när vi såg en match: ”Camilla, hon där kommer bli fotbollsproffs”. När hon var två år och satt vid bordet och tittade på tv skrek Olivia: ”heja Sverige”. Hon bestämde sig tidigt att det där ska jag syssla med, säger Camilla Berggren.

För sju år sedan gick Carin bort i cancer. Det var hon som hela tiden hade uppmuntrat till dotterns fotbollspelande.

–På något sätt har Olivia blivit starkare, trots det hon har gått igenom. Carin var ju alltid med. Pappa Bertil var oftast upptagen medan det var Carin och farmor (Gulli) som skjutsade tillträningar och matcher, säger Lars-Erik.

Klubben känner stolthet.

Men de påpekar även känslorna är ömsesidiga.

–Olivia är stolt över sina rötter. Hon sopar inget under mattan. Moderklubben är Torup/Rydö för henne, säger Camilla.

–Jag vet att någon gång träffade jag henne på Falkenbergs IP, då kastade hon sig runt halsen och gav mig världens kram, säger Camilla.

–Ja, det är samma Olivia nu som då hon var sex år och satt i ens knä när man skulle knyta hennes fotbollskor, säger Lars-Erik.

Duon i Torup såg kvartsfinalen mot USA.

–En sån rysare! Gött att (Lisa) Dahlqvist satte dit den. Det dyker alltid upp sådana typer (Hope Solo), men Olivia är ju precis tvärtom, väldigt fair play, säger Lars-Erik.

ANNONS

Hur går det i semifinalen mot Brasilien?

–Det blev ju 1-5 senast, men jag tror de kan ge dem en match, säger Camilla.

–Jag tror det blir tufft, matchen mot USA var en bragd, men tyvärr 1-2, säger Lars-Erik.

Camilla avslutar:

–Det kanske skulle gå bättre om Olivia får spela från start.

ANNONS