HBK:s målspottare startade genrepet för allsvenska laget

Hon började sin allsvenska karriär med att bli coronasjuk. Nu är Halmstads BK:s förra skyttedrottning Moa Karlsson, 19, frisk – och ser fram emot att få sparka i gång spelet i storserien med Vittsjö GIK.
– Det hade så klart varit häftigt att få göra allsvensk debut, säger hon.

ANNONS
|

Moa Karlsson värvades av Vittsjö i december efter att ha vunnit skytteligan två år i rad med HBK – först i division 2 och sedan i division 1.

Starten på försäsongen hos den skånska fjolårsfemman var dock motig.

– I början av januari fick jag corona och missade de första veckorna för jag hade inte så mycket ork och lite problem med andningen, berättar hon.

– Men efter det har det gått bättre och bättre och jag känner att jag är i en bra miljö där jag utvecklas mycket hela tiden. Jag har väldigt duktiga spelare och ledare runt omkring mig.

ANNONS

Startade i genrepet

Vittsjös tränarteam har uppenbarligen gillat vad de har sett. För i genrepet mot Växjö i helgen (seger med 2–0) fick Moa Karlsson debutera från start.

– Det var väldigt kul. Inget jag hade förväntat mig, men med några borta i truppen så fick jag chansen. Jag tycker att jag gör en helt okej insats. Sedan är det klart att det alltid kan bli bättre. Jag har mycket kvar att lära mig, men det var lärorikt att få spela 90 minuter mot ett allsvenskt motstånd.

Konkurrensen om anfallsplatserna är tuff. Moa Karlsson tampas med fem andra spelare som alla har tidigare erfarenhet av allsvenskt spel.

Hon går samtidigt sista terminen på Sannarpsgymnasiet i Halmstad och tanken är att hon genom ett samarbetsavtal ska kunna spela och träna både med Vittsjö och HBK fram till studenten i sommar.

”Väldigt oklart” med HBK

Men eftersom HBK har matchförbud på grund av pandemin har det hittills blivit lite mer tid i Vittsjö än vad det var tänkt.

– Ja. Men det är olika varje vecka beroende på hur det ser ut i skolan och hur båda lagens veckor ser ut. I förra veckan tränade jag en gång med Halmstad och resten med Vittsjö. Denna veckan är jag bara i Vittsjö.

ANNONS

Hur mycket räknar du med att kunna spela för HBK när division 1 drar i gång?

– Som det ser ut nu så är det väldigt oklart. Det beror på lite hur det går i Vittsjö, och vi får se hur det fungerar med planeringen och sånt också.

Har du satt upp några personliga mål inför säsongen?

– Det är klart att det hade varit häftigt med allsvensk debut, så det är ett mål jag har. Och att bli bättre som fotbollsspelare.

Fakta: Fler lokala profiler i Damallsvenskan

Ebba Hed, 21 år, Vittsjö

Nominerades till “Årets genombrott” 2019 efter att Vittsjö länge varit med i den allsvenska guldstriden. 2020 var tuffare för U23-landslagsyttern, som missade två månader av den komprimerade säsongen på grund av knäproblem och en fraktur i foten. Laddar nu för sin sjätte allsvenska säsong med Vittsjö.

Amanda Johnsson Haahr, 25 år, Växjö

Sköt ett av Damallsvenskans vackraste mål i fjol med en kanon från 20 meter rakt upp i krysset. Slapp skadeproblemen som störde henne under sista året i Göteborg och spelade en viktig roll när Växjö inte bara klarade nytt kontrakt utan klättrade till en slutlig sjätteplats, vilket är klubbens bästa placering hittills.

Loreta Kullashi, 21 år, Eskilstuna

Landslagsanfallaren som började spelade fotboll i Snöstorp Nyhem gjorde sin poängmässigt bästa säsong hittills i Damallsvenskan i fjol med elva mål och fyra assister. Skadade sig efter att ha gjort ett av målen när Eskilstuna slog Umeå med 4–2 i cupsemifinalen i påskhelgen och saknades i genrepet, men skadan ska inte vara allvarlig.

Olivia Schough, 29 år, Rosengård

Vann assistligan och utsågs till Damallsvenskans mest värdefulla spelare i fjol. Nu har anfallaren med rötterna i Vanered utanför Torup bytt Djurgården och bottenstrid mot Rosengård och förväntad guldjakt. Är given i förbundskapten Peter Gerhardssons landslag, vars stora mål i år är OS i Tokyo 21 juli–6 augusti.

Fakta: Premiären i Damallsvenskan

Lördag 17 april: Växjö–AIK, Djurgården–Örebro.

Söndag 18 april: Vittsjö–Piteå, Hammarby–Häcken, Eskilstuna–Kristianstad, Linköping–Rosengård.

LÄS MER:HBK-stjärnan till allsvenskt topplag – i ett nytt samarbete

ANNONS