”En vänsterfotad och modig målvakt. Han är offensiv i sitt målvaktsspel och har en bra räckvidd med sina 195 cm. Det ska bil kul att få träna honom. Det är en jättetalang.” Det är AFC Eskilstunas målvaktstränare, Johan Wilands ord om Noel Törnqvist.
”En vänsterfotad och modig målvakt. Han är offensiv i sitt målvaktsspel och har en bra räckvidd med sina 195 cm. Det ska bil kul att få träna honom. Det är en jättetalang.” Det är AFC Eskilstunas målvaktstränare, Johan Wilands ord om Noel Törnqvist. Bild: JOHANNA LUNDBERG

Halmstadstalangen lämnar Allsvenskan för Superettan: ”Vill ha speltid”

Allsvenskan får vänta. Nu lånas den före detta Halmia-målvakten Noel Törnqvist ut från Allsvenskan till Superettan och AFC Eskilstuna.
– Det blir en perfekt lösning eftersom jag nu vill spela matcher på hög nivå, säger målvaktstalangen som fyller 19 år den 1 februari.

ANNONS
|

Det var inför 2020 som den landslagsmeriterade målvakten bytte IS Halmia mot allsvenska Mjällby.

Där i konkurrens med Marko Johansson och Carljohan Eriksson blev det dock tufft och på grund av coronapandemin en inställd U21-serie, vilket också innebar begränsat med matcher.

– Jag tycker ändå att jag mognade som spelare och blev lugnare i mig själv. Självklart gjorde den allsvenska miljön att jag utvecklades och att ha Marko och Carljohan bredvid hjälpte mig också, förklarar Noel.

När Marko Johansson sedan lämnade Mjällby för Malmö FF kom också den unge Törnqvist ett steg närmare allsvensk spel, även om det stannade vid bänken.

ANNONS

– Men det var också utvecklande och jag fick ju verkligen känna på den allsvenska hetluften, även om det inte blev någon debut.

Fast det finns det gott om tid till eftersom Noel har kontrakt över 2023. Och A-lagsdebut hann det i alla fall bli när han höll nollan när Mjällby 5–0-besegrade Assyriska BK i kvalet till Svenska cupen.

– En skön känsla att få hålla nollan i debuten, medger han.

Nu rullar flyttlasset norrut till Eskilstuna och AFC som efter en tung start, orsakad av covid-19-viruset, till slut blev nia i Superettan.

– Jag har varit i Eskilstuna en gång tidigare i samband med en handbollsturneringen. Men det var länge sedan.

I Eskilstuna ska han bo på ett lägenhetshotell som klubben är delaktig i.

– Så den biten löste sig väldigt smidig, inflikar Noel.

Inte lika smidigt har det gått att, för första gången, bo ensam med allt vad det innebär.

– Att laga mat börjar väl bli okej nu. Men att tvätta – där brukar mamma fortfarande hjälpa mig på Facetime. Så det var kanske tur att jag fick ett år i Sölvesborg när man nu flyttar ännu längre hemifrån... skrattar Törnqvist.

I AFC Eskilstuna får han den karismatiske Özcan Melkemichel som tränare och den erfarne Johan Wiland som målvaktstränare. Och konkurrenten om målvaktsplatsen känner han sedan tidigare, Wille Jacobsen.

ANNONS

– Ja, vi har träffat varandra på olika landslagsläger och är lika gamla. Så det ska bli kul att försöka hjälpa fram och stötta varandra. Sedan är det ju inte fel att ha Wiland, med all sin erfarenhet, som målvaktstränare.

Som nykomling blev Mjällby sensationell femma i Allsvenskan den gångna säsongen. Lika bra gick det inte för Noels gamla klubb, IS Halmia som oväntat ramlade ur division 2.

– Jag följde Halmia hela året, där det kändes som allt gick emot med enkelserien. Men jag är övertygad om att laget studsar tillbaka direkt för det känns ju nästan som att Halmia har ett bättre lag på pappret i år än i fjol.

ANNONS