Halmiavallen förfaller: ”Lider när man ser det”

En ensam söndrig stol mitt ute på planen. Träd som växer över staketet. Nya blommor är visserligen planterade, men bara i en av de tre blomlådor som står på platsen. Blotta anblicken av den gamla Halmiavallen är en bister syn 2020.

ANNONS
|

På 90-talet inleder IS Halmia ett projekt. Föreningen vill samla sin ungdomsverksamhet på en plats. En tomt i Fyllinge blir platsen där det ska förverkligas och snart står Halmiavallen klar.

En sommardag i augusti invigs planen med pompa och ståt, där mångårige ordföranden för Hallands fotbollförbund, Björn Andersson, deltog i festligheterna. Han noterade att ”Utan ideel gnista finns ingen fotboll”, och syftade på att vallen byggts till största del av ideela krafter.

Stor ungdomssatsning drog igång

Jan Andersson var projektledare för bygget av Halmiavallen och ansvarig för ungdomssektionen under samma tid. Han berättar att föreningen drog igång en ungdomssatsning som fick ihop 30 ledare som basade över 15 olika lag.

ANNONS

– Visionen var att vi skulle bygga en bas med många ungdomslag och nya halmianer. Det är inte bara att man får ungdomsspelare, utan man får framtida supportrar, säger han.

Men klubben lyckades inte hålla i satsningen och efter att verksamheten minskat lämnade man bara några år senare Halmiavallen.

– Vi försökte på alla sätt, vi var långt framme och på god väg att etablera oss ordentligt, säger Andersson.

– Jag kände att jag inte orkade så jag hoppade av så att de fick hitta någon annan som fick driva vidare. Det blev så olyckligt att några år senare så slutade det.

Sålde tillbaka Halmiavallen till kommunen

2002 övergick idrottsplatsen i kommunens ägo, som då köpte den för 922 000 kronor. Halmia kunde då lösa kvarvarande summa på 612 000 kronor som föreningen hade lånat för att bygga planen vid Fyllinge.

Efter att Halmia lämnat planen spelades det korpfotboll på platsen fram till tidigt 10-tal. De senaste åren har platsen snarare huserat hundägare som rastat sina fyrbenta husdjur på platsen.

Dryga 25 år efter att Halmiavallen invigdes är det en annorlunda plats som möter besökare. Omklädningsrummen som fanns är sedan länge borta och den en gång färgglada skylt som visade besökarna var de hade kommit har bleknat så att det knappt går att se bokstäverna i Halmias klubbmärke.

ANNONS

Kommunen, som har hand om skötseln, sköter inte om platsen mer än att ett par gånger om året slå gräset som hinner växa sig meterhögt på vissa platser.

– Det är många utav oss som var med och jobbade där, både från styrelsen och från ungdomsverksamheten, som lider lite när man ser det, säger Jan Andersson.

Ungdomsverksamheten har fått nytt hem

Halmias ungdomslag håller i dag istället till på Halmstad Arena, där även damlaget tränar och spelar. I dagarna kommer Halmia att flytta in i en ny klubbstuga på Halmstad Arena, där största delarna av dam- och ungdomsverksamheten håller till.

– En vision framåt är att vi har en ännu större identitet, att mestadels träna på samma plan eller planer som ligger intill varandra. Då kan man få en bättre känsla och växa mer, säger Leif Jönsson, klubbchef i Halmia.

Att få klubbstugan på plats är viktigt, inte bara för damlaget utan för hela föreningen.

– Damlaget får en ännu starkare identitet som lag även om det är allas klubbstuga. De har ju bara en dörr mellan deras omklädningsrum och klubbstugan. Det är mer påtagligt för dem och det är de väl värda, säger Jönsson.

Tanken med att samla klubben på en plats som fanns under 90-talet ser kanske ut att kunna ske på 20-talet, men på en annan plats.

ANNONS

– Kunde man därtill få en egen plan som vår träningsplan som ligger intill klubbstugan så hade det varit fantastiskt för vår verksamhet. Men det får bli vår nästa fråga, säger Jönsson.

ANNONS