Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/20

Halmias rysarslut håller division 1-drömmen vid liv

Matchen – och hela säsongen – var nästan slut. Då, med klockan på 94 minuter och 33 sekunder, gjorde Vuk Lugonjic 2–0-målet som ger Halmia nytt hopp i division 1-kvalet.

Kval till division 1

Halmia 2

Rosengård 0

Tidigare hade den 20-årige anfallskometen även satt 1–0.

– Det kändes riktigt skönt. Både att göra två mål och att vi vinner, för nu har vi chansen. Det känns som att det kommer att bli två matcher till för jag tror att Rosengård vinner över Uddevalla, säger Lugonjic.

Halmia behövde, efter 0–1-förlusten borta mot IFK Uddevalla förra helgen, vinna med minst två mål mot FC Rosengård för att ha division 1-hoppet kvar.

Så blev det till slut efter en respektingivande prestation av hemmalaget. Rosengård gjorde hela 66 mål i serien, 22 fler än Halmia, och saknade inte chanser nu heller – men när det gällde som mest var det bara Halmia som levererade.

Nu varar rödvitts heta höstsäsong i minst en vecka till.

– Det är sjukt. Det är kanske den bästa matchen under hela hösten och jag tror att alla som var här och tittade i dag var mäktigt imponerade. Vi körde anfallsspel, vi körde försvarsspel och vi gick all in. Rosengård är kanske det bästa laget vi har mött i år, men ett Halmia som ger 100 procent i insats är svårslagna – då är vi jäkligt bra, njuter succétränaren Patrik Ingelsten.

Ledningsmålet dröjde dock till sju minuter in på andra halvlek. Efter en snabb omställning hittade lagkaptenen Ervin Ribic fram till Vuk Lugonjic, som vände bort sin back och slog in 1–0.

I slutskedet forcerade Halmia med stoppern Johan Mangfors som extra anfallare, men 2–0-målet såg ut att gäcka laget – tills matchen gick in i 95:e minuten.

Då spelade rutinerade inhopparen Niclas Taube fri Lugonjic, som rann igenom och slog in sitt och Halmias andra mål. Hur kallt som helst.

– Jag fick en perfekt boll och det kändes skitbra, det var bara att lägga in den. Men det var lite tur, för den gick under målvaktens arm, säger segerskytten.

Halmia vann därefter även den obligatoriska straffläggningen med 6–5. Målvakten Malte Påhlsson blev rödvit hjälte genom att rädda två av Rosengårds elvametare och själv slå in en av Halmias.

Nu avgörs kvalserien nästa helg då Rosengård tar emot Uddevalla. Ska Halmia gå vidare till slutkvalet krävs att Rosengård vinner – men inte med mer än två mål.

Oroande för Halmia är att mittfältaren Anton Jonsson efter matchen fick åka till sjukhus med smärtor i bröstet.

– Han fick en riktig armbåge mellan revbenen och var väldigt öm och hade svårt att andas, säger Patrik Ingelsten.