Halmia och Laholm vill skjuta på säsongsstarten

Svensk fotboll har fått klartecken för att starta upp säsongen, men både Halmia och Laholm vill skjuta på premiären till i slutet av juli.
– Då kan vi maximera förberedelserna och spela träningsmatcher innan serien startar, säger Leif Jönsson, klubbchef i Halmia.

ANNONS
|

Det har varit många frågor, men på fredagen gav Folkhälsomyndigheten grönt ljus för spel i Allsvenskan och Superettan från och med den 14 juni.

Samma sak gäller även för övriga serier knutna till Svenska Fotbollförbundet, vilket då innefattar Halmias herrlag i division 2, Astrio och Laholms FK i division 3 samt Halmia, Halmstads BK och Laholm i damernas division 1.

Derby på Örjans vall

Halmias herrar ska enligt det spelschema som finns starta division 2-säsongen den 28 juni hemma mot Ängelholm medan damlaget har inplanerade möten med IFK Örby (h) den 14 juni och derby mot HBK den 28 juni.

Alltså blir det bara en eller två seriematcher innan semestern.

ANNONS

– Gert-Inge Svensson på Hallands Fotbollförbund sitter med i en arbetsgrupp i SvFF (Svenska Fotbollförbundet) och han har ringt runt till de halländska klubbarna i dag. Vi gav då beskedet att vi vill skjuta på säsongsstarten, säger Leif Jönsson.

Det finns flera olika skäl till beslutet. Ett gäller att det är så få matcher i juni att det är lika bra att börja i juli i stället och ett handlar om att spela träningsmatcher, vilket inte hade varit aktuellt för de lag som startar säsongen 14 juni.

– En annan orsak är att våra damer möter HBK på Örjans vall och det derbyt hade vi ju gärna spelat inför publik. Det tror jag också att HBK vill, säger Leif Jönsson.

”Ingen vågar riskera något”

Även Laholms FK vill att premiären i serien skjuts till efter sommaruppehållet, både på herr- och damsidan.

– Eftersom det nu blir en enkelserie hade det känts galet att börja innan uppehållet och gå från att träna till att spela tävlingsmatcher, säger Peter Åberg, sportchef och damtränare i Laholms FK.

– Ingen vågar riskera något när varje match kommer att bli jätteviktig så även om man alltid vill spela matcher ställer sig Laholm bakom att vänta. Då hinner vi få in träningsmatcher också.

ANNONS

Så här säger Peter Lindau, tränare i Astrio.

– Spelarna är sugna på att börja spela den 14 juni, men blir det seriestart i slutet av juli så är vi med på det också.

Enligt vad HP erfar kommer ett definitivt besked från SFF först i början av nästa vecka.

ANNONS