Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi som vill upp. Max Eggertsson (till vänster) och Halmia har lämnat ordinarie hemmaarenan Örjans vall under veckan för att i stället träna på Halmstad arenas konstgräs – samma underlag som lördagens kvalpremiär mot IFK Uddevalla spelas på.

Halmia hoppas på Maximal kvalsuccé

I somras kris och bottenkänning i tabellen. På lördagen startar IS Halmia i stället kvalet uppåt – tillbaka till division 1. – Det var ingen egentligen som trodde att vi skulle kunna nå så här långt så vi har ingenting att förlora, säger Max Eggertsson.

Det var den förre isländske U-landslagsmittfältarens drömmål (se målet på Youtube) som ordnade 2–1-segern mot Sävedalen i division 2-epilogen och skickade Halmia till kval.

På lördagen väntar IFK Uddevalla på bortaplan. FC Rosengård är det tredje laget i gruppen, där vinnaren sedan ställs mot elvan i division 1 södra i ett dubbelmöte hemma och borta.

Inte mycket tydde på en sådan utveckling när Halmia balanserade på det nedre kvalstrecket i somras och tränaren Peter Lindau fick gå efter 8,5 år.

Men hösten under nye spelande tränaren, förre allsvenske skyttekungen Patrik Ingelsten, stavas succé: 10 segrar av 13 möjliga och raketlyft i tabellen.

Max Eggertsson förklarar förvandlingen så här:

– Det går inte att undgå tränarbytet. När man får en ny tränare som Patrik, som först och främst har en bra spelarbakgrund, så tror jag att alla killarna i laget vill visa vad de kan för honom. Det blir ett nytänk när du får en ny tränare och det kändes redan under första veckan att det var ett helt annat go på träningarna och i omklädningsrummet.

– Sedan har alla spelare höjt sig, det får man inte glömma. Patrik kan inte spela åt oss utan det är vi spelare som ska göra det och det har vi gjort jävligt bra.

För Eggertsson själv har tränarbytet inneburit en välkommen reentré på innermittfältet. Ingelsten har vridit den centrala triangeln så att Halmia nu har två ”sittande” mittfältare, varav Eggertsson är en.

– Vi vill fortfarande spela en offensiv fotboll, men vi blottar oss inte på det sättet som vi gjorde innan. Nu spelar vi mer smart, tycker han.

För ett år sedan var han med och åkte ur division 1 i Uddevalla efter en smärtsam 1–6-förlust mot Oddevold. Nu hoppas han på ett roligare besök i Bohuslän.

Halmia och IFK Uddevalla har förresten mötts i kval förr. Säsongen 1924/25 låg en allsvensk plats i potten och Uddevalla gick upp efter en 3–0-seger hemma och 0–0 i Halmstad.

Max Eggertsson, född 1996, har förståeligt nog inte full koll på de bataljerna, men säger:

– Jaså, då får vi ändra på det denna gången. Det ska bli jäkligt roligt faktiskt. Det är bara full fart framåt, köra det vi har gjort och inte ändra på så mycket.

Halmia har inga skador – förutom långtidsskadade Joe Sise.

Fler lokala sportnyheter hittar du här