Halmia bygger för att kunna ta ”nästa steg”

Skivstänger, kettlebells och pilatesbollar. Fotbollarna är tillfälligt lagda åt sidan när Halmia bygger för framtiden. Ambitionen? – Att vi kommer upp i Elitettan så klart, säger Alva Johansson.

ANNONS
|

Den nyss 15 år fyllda mittfältaren och anfallaren från division 3-topplaget Skrea är Halmiadamernas enda nyförvärv hittills.

Bytesbalansen i truppen har rejäl slagsida. Hela 13 spelare har lämnat beroende på att andralaget i division 2 har lagts ned.

Men Alva Johansson – som sportchefen Mohamed Omar Jama beskriver som ”tvåfotad, välskolad och talangfull” – är redo att ta upp kampen om speltid i A-laget.

– Jag har tänkt på det här länge och vill utvecklas. Så gav de mig en chans och jag tog den. Nu står jag här, säger hon.

Halmialedningen och tränaren Jan Wärn, som numera är ensamt huvudansvarig sedan Mattias Hed slutat, talar efter årets tredjeplats i division 1 södra Götaland om att ta ”nästa steg” 2017. Men inte nödvändigtvis tabellmässigt, enligt sportchefen, utanför framför allt i utbildningen av spelarna.

ANNONS

Alva Johansson vet dock vad hon vill uppnå med Halmia:

– Att vi kommer upp i Elitettan så klart. Sedan att jag får spela lite och kunna utvecklas, säger hon.

Halmia tränar fyra pass i veckan under vintern; två fotbollspass på konstgräs och två fyspass.

Tre provspelare med division 1-erfarenhet synas just nu: Caroline Rebane, målvakt, och Johanna Larsson, mittfältare/forward, båda från Stenungsund, samt Clara Bredhe, forward från Stattena.

– Sedan är tanken att två spelare till ska komma, men vi har inte bestämt när, säger Omar Jama.

Söker ni någon speciell spelartyp?

– Det vi har saknat i år är en mer defensivt lagd innermittfältare och framför allt lite äldre spelare på centrallinjen. Men vi är egentligen nöjda med truppen vi har. Får vi in en spetsspelare så är det bra, får vi inte det så är det inte hela världen.

Halmia räknar i dagsläget inte med att tappa någon av de mer etablerade spelarna. Viss osäkerhet finns dock kring backarna Matilde Abrahamsson och Fanny Kristiansson Ronnstam samt yttern Matilda Olsson, som alla ingår i samarbetsavtalet med allsvenska Vittsjö.

Abrahamsson, 17, har redan gjort ett kort inhopp i storserien.

– Vi vet inte i nuläget vad prio ett blir. Mycket hänger på vad som händer i Vittsjö och där är inte så många spelare klara. Men tanken är att vi ska lägga våra matcher för att kunna använda eventuella spelare som hamnar på bänken i Vittsjö, förklarar Mohamed Omar Jama.

ANNONS

Årets sista tävlingsmatch spelas på lördag då Halmia möter Böljan i DM-finalen i futsal (Halmstad arena klockan 15).

Fakta: Spelare in och ut i Halmia

Nyförvärv: Alva Johansson, Skrea.

Lämnar: Julia Carlsson, Snöstorp Nyhem, Caroline Lindau, Centern, Emelie Lindau, Centern, Clara Nilsson, Centern, Amanda Axelsson, Nittorp, Elin Karlberg, Laholm, Emelie Waldenborg, slutar, Wendela Wedenryd, studier i Lund, Klara Mårtensson, Vilma Lind, Isabelle Presljic, Ellie Dalhov Nielsen och Jennifer Borefalk, nya klubbar ej klara.

ANNONS