Slutnickat. HBK:s Alexander Arvidsson gjorde mål för Halland i finalen mot Östergötland i distriktspojkturneringen i somras. Men nu slopar Hallands Fotbollförbund distriktslagen.
Slutnickat. HBK:s Alexander Arvidsson gjorde mål för Halland i finalen mot Östergötland i distriktspojkturneringen i somras. Men nu slopar Hallands Fotbollförbund distriktslagen.

Hallands FF lägger ned distriktslagen

I somras var Hallands pojk- och flicklag bäst i Sverige. Nu lägger Hallands Fotbollförbund ned alla distriktslagen. – Vi vill inte ställa upp på exkluderingen av barn, säger förbundets ordförande Johan Johqvist.

ANNONS
|

Bara nio månader har gått sedan Halland tog en historisk dubbeltriumf då både pojk- och flicklaget finalvann distriktsturneringarna för 17-åringar.

Men nu lägger Hallands FF:s styrelse om kursen radikalt. Förbundet vill bort från systemet med uttagning och utslagning, där unga spelare födda tidigt på året inte sällan har en fördel.

En konsekvens blir att inga nya distriktslag startas. Kullen född 2001, som ska till elitlägren i sommar, blir den sista årgången.

– Vi är tillsammans med Skåne de två första distrikten som har tagit det här beslutet. Och det är inte helt okontroversiellt, det ska jag erkänna direkt, säger Johan Johqvist.

ANNONS

Enligt HFF-basen är kursändringen frukten av en flerårig diskussion. Förhoppningen är att få fler ungdomar att spela fotboll längre.

– Genom att ha distriktslagsverksamhet går vi faktiskt emot forskning och det sätt som man säger att man ska bedriva barn- och ungdomsidrott på i dag, genom att låta alla vara med så länge de kan och vill och anpassa verksamheten efter det, säger han och fortsätter:

– Jag tror på att vi måste ha en topp för att få en bredd. Men vägen att nå dit, att exkludera ungdomar som väljer något annat i stället för att bli duktiga fotbollsspelare... jag är övertygad om att vi tappar ungdomar som kan bli elitfotbollsspelare på det sättet vi gör nu.

Förbundets fokus ska i stället ligga på att få bra träningar och välutbildade tränare ute i föreningarna.

– Vi kommer att utbilda ledare, ha målvaktsträning och bjuda in till läger. Men inte exkludera och stänga dörren, utan alla som vill får komma med, säger Johqvist.

Hallands FF:s beslut är extra anmärkningsvärt eftersom Halmstad sedan över 50 år är hemvist för Svenska Fotbollförbundets elitläger, där distriktslag med Sveriges bästa 15-åringar varje sommar tränar och spelar mot varandra.

Om Johan Johqvist får råda ses även den verksamheten över.

ANNONS

Det kan bli elitläger i Halmstad utan några Hallandslag?

– Vi har ingen bra lösning på det ännu. Jag hoppas att en analys från Svenska Fotbollförbundet får full fart innan vi behöver fatta ett sådant beslut. Den dag vi måste fatta ett sådant beslut... antingen gör vi det på ett klokt sätt eller så uteblir vi helt. Vi har inte bottnat i den frågan riktigt, säger han.

Utbildningen av de bästa unga spelarna vill förbundet i stället bedriva i närmare samarbete med elitföreningarna. Men Halmstads BK:s akademiansvarige Robert Nordström är kluven till nyordningen.

– Det man känner spontant är att det vore synd om en så stor manifestation för svensk fotboll som elitlägren läggs ned eller går Halmstads kommun förbi. Sedan kan jag sympatisera med att finns åsikter om att det kan bidra till tidig utslagning – det är ju inget vi vill ha. Även om jag kanske inte upplever att problemet är så akut just inför elitlägren, att det finns ett stort avhopp av spelare som inte får vara med som slutar då, säger han.

Kan det bli svårare för Halland att få landslagsspelare utan distriktslag?

– Jag vågar inte svara på det. Inte från elitklubbar i alla fall. Men konsekvensen kan bli att det blir svårare att hitta talanger i de mindre klubbarna, för de får inte möjlighet att synas på samma sätt.

ANNONS
ANNONS