Genomgång: Så är läget hos lagen i förbundsserierna

Förberedelserna inför nästa års fotbollssäsong är i full gång. HP har gått igenom läget i alla sju lokala lag i förbundsserierna till kommande säsong.

ANNONS
|

Division 1, damer

Bild: Roger Larsson

Halmstads BK

Spelare in: Alma Haglund från Centern, Emilia Thydell från Snöstorp Nyhem.

Spelare ut: Moa Karlsson till Vittsjö.

Kommentar: Förlusten av de två senaste säsongernas skytteligavinnare Moa Karlsson till allsvenska Vittsjö är förstås ett stort avbräck även om är tillgänglig för HBK på lån åtminstone fram till studenten i sommar.

HBK, som slutade sjua i division 1 i år och vann DM, har samtidigt skrivit ett samarbetsavtal med Vittsjö som ger laget möjlighet att låna upp till sex utespelare och två målvakter från Skåneklubbens överskottslager plus att flera HBK-spelare får möjlighet att träna med Vittsjö.

ANNONS

LÄS MER:HBK-stjärnan till allsvenskt topplag – i ett nytt samarbete

Ett antal frågetecken återstår att räta ut i truppbygget. Målfarliga yttern Alexandra Hellekant och mittbacken Agnes Heinrich studerar i Göteborg respektive Stockholm. Ytterligare tre spelare, bland dem lagkaptenen Emma Nielsen, ska göra praktik på annan ort under våren och riskerar att missa en stor del av försäsongen.

Två nyförvärv från lägre nivå är klara, men tränaren Fredrik Andersson – som fortsätter – hoppas på fler tillskott.

– Vi har ringat in några som vi är intresserade av, men om vi får in dem återstår att se. Vi har en ganska bra trupp tycker jag, och en bred trupp, så det är spets som vi behöver ha in, säger han.

Bild: Roger Larsson

Laholms FK

Spelare in: Agnes Ebbesson från Västra Karup, Klara Mårtensson från Motala AIF, Vilma Lind från HBK (efter uppehåll).

Spelare ut: Ebba Efraimsson flyttar, Alicia Svensson slutar.

Kommentar: Ebba Efraimsson, som har flyttat till Malmö på grund av ett nytt civilt jobb, och lagkaptenen Alicia Svensson, som slutar spela men i stället kliver in som assisterande tränare, är två kännbara förluster i backlinjen hos LFK, som division 1-debuterade med en åttondeplats i år.

Positivt är att viktiga mittfältaren Maja Ljungberg, som uppvaktades av Halmstads BK, har bestämt sig för att bli kvar. Dessutom verkar förra skyttedrottningen Isabelle Axeldal vara tillbaka på allvar efter sitt benbrott våren 2019 och avslutade säsongen med fyra mål på de tre sista A-lagsmatcherna samtidigt som hon vann skytteligan i utvecklingsserien överlägset.

ANNONS

LFK har, liksom många andra lag, haft problem med att syna nyförvärv på grund av träningsstoppet i höst. Av de tre klara nytillskotten hann bara Agnes Ebbesson, som är tänkt att ersätta Alicia Svensson som vänsterback, provträna innan hon skrev på.

Tränaren Peter Åberg, som 2021 gör sin tredje säsong i damlaget, hoppas få låna 14-åriga offensivtalangen Hanna Sjödahl från allsvenska Vittsjö.

LÄS MER:Tre nya i Laholm – viktiga mittfältaren nobbade HBK

Bild: Roger Larsson

IS Halmia

Spelare in: Isabella Rönneblad, från Onsala, Alva Johansson och Tuva Persson, från Böljan, Izabelle Blomqvist, från Astrios U-verksamhet, Evelina Bengtsson, från Valinge Derome, Meja Håkansson, från Centern.

Spelare ut: Fanny Kristiansson Ronnstam, till Göteborgs DFF, Gresa Berisha, Tilda Lindau, studier, Alicia Hanson, college.

Kommentar: Halmia gjorde en strålande säsong och hade länge chansen på en kvalplats till elitettan men Mariebo visade sig till slut vara för starka.

Har förstärkt med flera spelare inför kommande säsong. Bland annat återvänder Alva Johansson till klubben som hon lämnade för Böljan 2018. Dessutom har man ett par spelare till som tränare Peter Blomqvist hoppas ansluter. Däremot lämnar trotjänaren Fanny Kristiansson Ronnstam för Göteborgs DFF efter flera säsonger i den rödvita tröjan på grund av studier.

Man gör även en roukad i tränarstaben. Martin Johansson slutar som assisterande och ersätts av Halmias klubbchef Leif Jönsson som i och med det nu coachar sin dotter Moa Jönsson.

ANNONS

– Han har ett bra utbildningstänk som är jätteviktigt för oss och stor erfarenhet av seniorfotboll. En enormt viktig pusselbit där vi är nu för att spetsa till det ännu mer, säger tränare Peter Blomqvist

Bild: Roger Larsson

BK Astrio

Spelare in: Julia Mårtensson, tillbaka efter militärtjänstgöring.

Spelare ut:

Kommentar: Tog full pott, elva av elva möjliga segrar i division 2 och är verkligen en intressant nykomling i division 1. Duon Lovisa Brogren och Wilma Leidhammar blir två nyckelspelare då de båda öste in mål den gångna säsongen. Kan de fortsätta göra det kan det bli en rolig säsong för de gulsvarta.

Ny för säsongen är Julia Mårtensson som är tillbaka i klubben efter militärtjänstgöring men annars är det exakt samma trupp som avslutade säsongen. En höst där det hittills har varit svårt för Astrio att hitta nya spelare till klubben:

– Det är ingen som kan provträna någonstans. Att gå över till en förening där man inte träffat tjejerna innan känns jättesvårt. Det gäller att känna på vår miljö och mig som tränare så man kan bilda sig en egen uppfattning, säger tränare Iztok Pristovnik.

Division 2, herrar

Bild: Jari Välitalo

BK Astrio

Spelare in: Jesper Wennström och Daniel Radovanovic, från Laholm

ANNONS

Spelare ut: Oliver Hansson, till Halmia, David Norrman, HBK:s akademi, Max Eggertsson, slutar, Marcus Kälebo och Erik Bringman, studier

Kommentar: Hade en händelserik säsong där man hade ena foten i division 2 efter en imponerande insats i den första matchen av två mot Prespa Birlik. Då slog den andra coronavågen till som gjorde att returen i Malmö ställdes in. Astrio fick ändå jubla då SvFF:s förbundsstyrelse beslutade att alla deltagande lag i kvalomgång 2 flyttas upp till tvåan.

Ett utav två lag som lyckades besegra Astrio i seriesammanhang den här säsongen var Laholm. Möjligen att man blev imponerad av LFK:s heroiska insats i den matchen då man spelade halva den andra halvleken med åtta utespelare för det är just från Hallandskollegan som man värvat ifrån. Bägge försvarsspelarna Jesper Wennström, som var LFK:s kapten, och Daniel Radovanovic förstärker ett redan starkt Astrio.

Ytterbacken Adam Josefsson är ett frågetecken om han kommer spela i gulsvart nästa säsong då han ska flytta till Göteborg.

– Vi sitter inte i en situation där vi tar in spelare efter exakta positioner. Astrios ambitioner är att utveckla egna spelare men de behöver också hjälp med nivån och då behövs det spelare utifrån. Sen exakt hur många vi kommer ta in får vi se, säger tränare Peter Lindau.

ANNONS

Division 3, herrar

Bild: Roger Larsson

IS Halmia

Spelare in: Oliver Hansson från Astrio, Jonatan Eriksson från Laholm, Alexander Arvidsson från HBK.

Spelare ut: Anton Holmer, Oskar Bengtsson, Vuk Lugonjic, Romario Hulea, Hasanen Nazar, Osama Hassan, Hampus Gegö.

Kommentar: Siktar på att ta klivet tillbaka upp till division 2 direkt efter den snöpliga nedflyttningen i höstas.

Silly season ser så här långt lovande ut med Laholms måltjuv Jonatan Eriksson som det starkaste nyförvärvet. Det ska också bli intressant att se vad Alexander Arvidsson, som har erfarenhet av elitfotboll från HBK, kan hitta på efter sina svåra skadeproblem.

Halmia har även förlängt med ett antal viktiga spelare som bäste målskytten Oskar Rantala Törnfeldt, lagkaptenen Erik Ferman och senast mittfältaren Marcus Jönsson.

LÄS MER:Bäste målskytten stannar hos Halmia – men backen lämnar

Anfallaren Vuk Lugonjic lämnar för att försöka få kontrakt med en klubb högre upp i seriesystemet.

LÄS MER:Lugonjics framtidsplan – nya projektet med ex-HBK:aren

Kvar på Halmias önskelista står framför allt ett par försvarsspelare.

– Någon eller några mittbackar och någon eller några ytterbackar. Vi tittar på lite alternativ och har kontrakt med några, säger tränaren Anders Wallin, som fick förnyat förtroende trots nedflyttningen.

Bild: Jari Välitalo

Laholms FK

Spelare in: Oskar Berggren, från Tvååker.

Spelare ut: Daniel Radovanovic, Jesper Wennström, till Astrio, Jonatan Eriksson, till Halmia.

ANNONS

Kommentar: Tre tongivande spelare har lämnat LFK till kommande säsong. Skyttekungen Jonatan Eriksson har lämnat för seriekonkurrenten Halmia. Lagkapten Jesper Wennström är ny i Astrio tillsammans med backkollegan Daniel Radovanovic. Sportchef Peter Åberg är även osäker om Jasmin Barucic fortsätter i klubben till nästa säsong.

Däremot har Oskar Berggren valt att fortsätta i klubben. Berggren som var utlånad från Tvååker den gångna säsongen spelade tio av Laholms elva matcher i division 3.

Dessutom provtränar just nu fem spelare med klubben. Albin Branting, Nils Strandahl och Melvin Sjöland som alla kommer från HBK U19 varav den sistnämnde spelat i LFK-tröjan tidigare. Även Hampus Gegö senast från Halmia är aktuell och Jacob Borgstrand från Centern.

– Det är som att komma in ny som tränare igen. Jag kände ungefär likadant förra året när man inte riktigt har en möjlighet att själv sätta truppen. Nu är det redan några spelare som har lämnat så vi fick ingen chans att behålla dem i och med att vi inte hade några träningar, säger tränare Joseph Wahlund.

LÄS MER:Leif Jönsson slutar som klubbchef – blir ny assisterande i damlaget

ANNONS