Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bred bringa. Lagkaptenen och stora stjärnan Alexandru Epureanu anför Moldaviens trupper i EM-kvalmatchen mot Sverige på fredag.

Generalen som styr Moldaviens försvar

Moldaviens fembackslinje har inte släppt in ett enda spelmål på fyra matcher. Och försvarsgeneralen – Alexandru Epureanu – är även ett hot framåt. – Han är majestätisk i sitt spel, säger svenske spionen Peter Wettergren.

Moldavien är ingen stor fotbollsnation. Dess landslag har aldrig varit nära att kvala in till ett mästerskap och ligger för närvarande på en inte så imponerande 122:a plats på Fifas världsrankning.

I kvalgruppen ligger de sist på en ynka poäng, och har bland annat förlorat mot minilandet Liechtenstein.

– De har väl inga ambitioner att vinna gruppen, men de vill sätta käppar i hjulet för oss andra De jobbar för varandra och det blir absolut en väldigt tuff match, säger Wettergren.

Och det finns, faktiskt, visst fog för svensk oro. För Moldavien har ännu inte släppt in ett enda spelmål på 360 minuters kvalfotboll. Och de åkte till Moskva och knep en poäng av Fabio Capellos Ryssland via 1-1.

– De är väldigt bra organiserade och har ju bara släppt in mål på fasta situationer. Utan en bra organisation klarar man inte det. De spelar med tre riktigt stabila mittbackar, då är det inte lätt att skapa målchanser, säger Wettergren.

Den som styr försvaret heter Alexandru Epurenau. Den moldaviske lagkaptenen har ett förflutet ibland annat Metz och Dynamo Moskva och har blivit utsedd till landets främste spelare fyra gånger. I dag huserar han i turkiska Istanbul Basaksehir. Med Epurenau i backlinjen har laget släppt in minst antal mål i den turkiska ligan.

– Han är en riktig försvarsgeneral, majestätisk i sitt spel.

Han har även gjort fyra mål på 16 matcher i turkiska ligan.

– Det förvånar mig inte. Det var han som gjorde målet mot Ryssland också, konstaterar Peter Wettergren

Även offensivt sett har det varit fasta situationer som varit utslagsgivande. Moldaviens två mål har kommit efter hörna, respektive straff. Det kan med andra ord bli målsnålt på fredag – och det är precis vad hemmalaget hoppas på.

– Det är inte enkelt att skapa målchanser mot ett sådant lag. Och de har ju allt att vinna. Det gäller att vi hittar nycklar för att dyrka upp dem, och det är något som jag och Reine Almqvist och Erik Hamrén har suttit och diskuterat nu.

Och vad är nycklarna?

– Det vill vi nog ta med spelarna innan vi tar det med media, säger Wettergren.

Fler lokala sportnyheter hittar du här